Kostbare schilderijen teruggevonden, verdachte uit Best aangehouden

2 augustus 2018 om 09:43
nl
Na doorzoekingen in onder meer Best zijn dinsdagochtend drie verdachten aangehouden voor het verduisteren van zeven kostbare schilderijen van onder meer Mondriaan en Mesdag. De schilderijen werden in Enschede teruggevonden, zo maakte de politie donderdag bekend. Een van de aangehouden verdachten komt uit Best, hij werd in zijn huis aangehouden. De andere twee komen uit Berg en Terblijt in Limburg en uit Enschede.
Profielfoto van Sandra Kagie
Geschreven door

De doorzoekingen werden gedaan in Best, Enschede, Berg& Terblijt en Zwolle. Een woordvoerder van de politie legt uit dat het niet gaat om diefstal, maar om verduistering van de schilderijen. "Wanneer je een boek leent bij de bibliotheek en je besluit dit niet terug te brengen dan is er geen sprake van diefstal, maar van verduistering", legt hij uit. 

Of de schilderijen in dit geval waren uitgeleend, verhuurd of verkocht en vervolgens niet betaald, is niet duidelijk. Welke afspraken precies niet zijn nagekomen, is volgens de politie nog onderwerp van onderzoek.

Wachten op privacy instellingen...

Het onderzoek werd ingesteld nadat de eigenaar van de schilderijen, een particulier uit Voerendaal in Limburg, eerder dit jaar aangifte deed van verduistering van zeven kostbare schilderijen. Bij de actie werden behalve de schilderijen ook enkele vuurwapens, een hoeveelheid verdovende middelen en een grote hoeveelheid cash aangetroffen. Wat precies waar is gevonden, kon een woordvoerder van de politie donderdagochtend niet zeggen.

De schilderijen hebben een totale waarde van enkele tonnen. Behalve om werken van Mondriaan en Mesdag gaat het ook om schilderijen van Tischbein en Kulagina. De verdachten zitten vast en mogen alleen contact hebben met hun advocaat. 

Nog meer kunstwerken
Naast de zeven schilderijen van de man uit Voerendaal werden bij de actie ook nog andere kunstwerken gevonden. Waar deze vandaan komen, wordt nog onderzocht. Het is volgens de politie niet duidelijk of deze kunstwerken 'ook onrechtmatig zijn verkregen'.   

 

 

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.