Watertekort loopt op: droogtefase 2 van kracht

2 augustus 2018 om 13:07
nl
Het watertekort in Nederland loopt op. Het neerslagtekort is toegenomen tot 278 mm. De verwachting is dat dit de komende twee weken stijgt naar 308 mm. Dat is hoger dan in het recordjaar van 1976. Dit heeft de Landelijke Coördinatiecommissie Waterverdeling (LCW) donderdagmiddag bekendgemaakt in een nieuwe zogenoemde droogtemonitor.
Profielfoto van Sandra Kagie
Geschreven door

Een tekort aan drinkwater is niet aan de orde. En de veiligheid van de dijken en de energievoorziening zijn niet in het geding, zo laat minister Cora van Nieuwenhuizen van Infrastructuur en Waterstaat donderdag weten. 

Het regent al sinds half juni vrijwel niet en daarbij daalt nu ook het waterpeil in de rivieren waardoor het watertekort overal oploopt. De effecten van de droogte voor landbouw en natuur blijven volgens de LCW toenemen. 

Tot nu toe was er sprake van een dreigend watertekort, fase 1. Nu het watertekort oploopt en er daadwerkelijk sprake is van een watertekort, geldt fase 2. In Brabant zijn de problemen het grootst op de hoge zandgronden, bijvoorbeeld in het zuidoosten van de provincie. Daar is geen wateraanvoer mogelijk.

Wachten op privacy instellingen...

 

Algemeen beregeningsverbod
“Als de droogte van dit moment nog drie weken aanhoudt en er nog meer grondwater opgepompt moet worden, kan het tot een algemeen beregeningsverbod komen", zei dijkgraaf Lambert Verheijen van Waterschap Aa en Maas bijna een maand geleden. Zover is het dus nog niet. 

Boeren mogen vanwege de droogte langer mest uitrijden op de akkers. Minister Carola Schouten van Landbouw komt met dit besluit tegemoet aan een dringende oproep van land- en tuinbouworganisatie LTO om met crisismaatregelen te komen. Door het langer uitrijden van mest hebben gewassen aan het eind van de zomer wat meer tijd om te groeien.

De partijen die samen In het LCW zitten, zijn deskundigen van Rijkswaterstaat, het KNMI, de waterschappen en de provincies. 

Gezondheidsinstituut RIVM kondigde eerder donderdag opnieuw het zogeheten Nationale Hitteplan af. Dit onder meer in onze provincie. Vorige week maandag werd het hitteplan ook al 'geactiveerd', tot afgelopen zaterdag toen het even wat koeler werd

De hoge temperaturen zorgen er op steeds meer locaties voor dat er sprake is van blauwalg en botulisme. De LCW verwacht dat het aantal meldingen de komende periode nog verder zal toenemen.

 

 

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!