Een duik in een bad vol bacteriën, zwemmers nemen blauwalg voor lief

2 augustus 2018 om 17:18
nl
Op het warme strand blijven als er blauwalg in het water zit of tóch een frisse duik nemen? Het is een dilemma voor de bezoekers van de IJzeren man in Eindhoven. Het water lokt. Veel strandbezoekers slaan de waarschuwing in de wind. De beheerder vindt de waarschuwing maar een hype.
Profielfoto van Audrey Verhagen
Geschreven door
Audrey Verhagen

De beheerder ziet donderdagmiddag het aantal bezoekers flink teruglopen. Hij baalt want hij is niet overtuigd dat blauwalg voor iedereen gevaarlijk is. Bart Francois: "De overheid moet natuurlijk waarschuwen als er een risico voor de volksgezondheid is, dat is prima. De normering is alleen voor de zwakkeren in de samenleving. Weerstand is voor iedereen anders. Welke blauwalg is gevaarlijk en met welke weerstand word je ziek? De overheid geeft te weinig voorlichting over de verschillende soorten blauwalg." 

Verwarrend
Toegegeven, de gemiddelde Brabander weet niet veel over blauwalg. Het is best verwarrend. Ten eerste zijn blauwalgen geen algen maar bacteriën die zich gedragen als algen. Ten tweede kleurt het water vooral groen in plaats van blauw. Ook zijn er verschillende soorten blauwalg en wordt niet iedereen even ziek van blauwalg.

Wie meer wil weten over de schadelijke effecten van blauwalg kan terecht op de site van zwemwater.nl  

Bart Francois moppert: "De voorlichting moet beter! Die waarschuwingen voor blauwalg, het lijkt wel alsof er in Brabant een kerncentrale is ontploft." Ondertussen spartelen twee jonge mannen in het water van de IJzeren man. Ze doen een handstand en spetteren water naar elkaar. Bang om ziek te worden zijn ze niet. "We zijn ons er wel van bewust maar het is op zich niet echt een probleem." Ook een dame laat zich niet tegenhouden: "Ik ben direct het diepe ingedoken. Het water was daar wel groen." Een vader laat zijn kleine in het water afkoelen. "We proberen wel het hoofdje goed boven water te houden zodat hij het water niet binnenkrijgt."

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.