Video

Hondenverbod in het Tilburgse Spoorpark: 'Wij willen een schoon park!

2 augustus 2018 om 18:40
nl
Honden zijn niet welkom in het toekomstige Spoorpark in Tilburg. Het Spoorpark is straks het enige park in de stad waar honden geweerd worden. Bewoners die dichtbij het park wonen, zijn blij met het initiatief.
Profielfoto van Linda Koppejan
Geschreven door
Linda Koppejan

Volgens Anita de Haas van stichting Spoorpark is het besluit unaniem genomen: "Wij willen een park wat schoon en veilig is. Je ziet overal in de stad een aanlijngebod en de plicht om poep om te ruimen, maar niet alle mensen houden zich daar aan".  Selecteren bij de poort is niet te doen dus wordt er één lijn getrokken. Er is onderzoek gedaan naar het draagvlak onder de bevolking en volgens de secretaris wordt het project door de meerderheid gesteund.


Even verderop, bij het Kromhoutpark, woont Ad van den Berg. Vanaf zijn appartement op de 1e verdieping ziet hij regelmatig dat er honden loslopen. En dat mag natuurlijk niet. Daarnaast beaamt hij het probleem van niet opgeruimde poep: "Er moet controle komen en dat heeft een financiële consequentie voor ons allemaal".  

Aan de rand van het park, in de hoek van Ringbaan West, wordt een speciaal stuk ingericht voor viervoeters en hun baasjes.

Een goede test
De bewoner ziet het verbod voor honden in het nieuwe park vooral als een goede test. "Laten we het eens uitproberen. Desnoods voor een half jaar". Het gaat voor de oud-hondenbezitter niet alleen om het gedrag van honden en hun eigenaren. Het geldt ook voor bijvoorbeeld ouders die met hun kroost in het park zitten. "Ouders moeten hun kinderen ook terugfluiten als zij de boel verstieren." Daarnaast vindt hij dat iedereen zijn eigen afval moet opruimen. Dat bezorgt net zoveel overlast als honden die overal poepen en loslopen.

 

Wachten op privacy instellingen...


In het Kromhoutpark laat Doreen Bierens ondertussen haar viervoeter uit. Ook zij vindt dat iedere eigenaar zijn of haar verantwoordelijkheid moet nemen. "Dat is hetzelfde als met kinderen. Je hoort ervoor te zorgen en daar valt poep opruimen ook onder". Loslopen moet wel kunnen, mits je de hond onder controle hebt. "Zie je dat er mensen angstig reageren of dat er ouderen of kinderen lopen, dan kun je je hond altijd even aanlijnen".

Om te voorkomen dat er gevaarlijke situaties ontstaan met honden heeft ze een ouderwetse tip. "Vraag altijd toestemming aan de baas en raak een hond nooit zomaar aan. Agressieve honden voorzie je van een muilkorf". Een ding is duidelijk voor de Tilburgse: er zijn meerdere factoren die overlast veroorzaken in een park. Dat komt niet alleen door honden.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!