Video

Joey redt vissen uit ondiep water: 'Anders gaan ze dood en dat vind ik zielig'

2 augustus 2018 om 20:12
nl
De natuur heeft het door de droogte van de afgelopen weken erg zwaar. Het waterpeil blijft zakken en dat is niet goed voor de vissen. Maar in Valkenswaard loopt er een heuse vissenredder rond. De 10-jarige Joey van de Maat staat iedere dag van zijn vakantie klaar met zijn schepnet om de vissen uit het ondiepe water te redden en in dieper water zoals de Dommel een nieuwe leefomgeving te geven.
Profielfoto van Daisy Schalkens
Geschreven door
Daisy Schalkens

De reden waarom hij dit doet is simpel. "Anders gaan ze dood en dat is zielig", vertelt het jongetje al scheppend in het water. "En dan heb je toch wel een beetje het gevoel dat het jouw schuld is, omdat je ze niet hebt kunnen vangen."

(Tekst gaat verder onder de video)


 

Elke dag

Joey houdt van voetballen en van vissen. Normaal is hij ongeveer vier keer per week te vinden bij Hengelsportvereniging Venbergen in Valkenswaard. Maar nu zijn hulp zo hard nodig is, komt hij er elke dag. De rest van de leden is maar wat trots op 'hun' Joey. En hoewel hij heel erg van voetballen houdt, is hij nu toch liever bij het water. "Omdat ik vissen ook leuk vind. En ik ben nu toch ook buiten."

Nog 2000 te gaan

In totaal hielp de jongen tot nu toe al meer dan 1000 vissen. Soms is hij ook te laat en zijn de vissen al dood. "Daar word ik dan wel een beetje verdrietig van", vertelt hij. Maar hij doet zijn best om zo veel mogelijk vissen nog te redden. "Ik heb er nog een stuk of 2000 te gaan. Daar ben ik nog wel even mee bezig. Tot het einde van mijn vakantie en misschien nog wel langer."


App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!