Sluit Joanneskerk Oisterwijk alsnog? Bisdom overweegt in beroep te gaan

3 augustus 2018 om 11:12 • Aangepast 23 maart 2023 om 17:25
nl
De Joanneskerk in Oisterwijk blijft voorlopig open. Bisschop Gerard de Korte van het bisdom ‘s-Hertogenbosch - die de kerk wil sluiten - weet nog niet of hij in beroep gaat tegen de beslissing uit Rome om de kerk open te houden. "We gaan kijken of een beroep zinvol is. Onze kerkjurist zal mij hier in adviseren." In de tussentijd kunnen de parochianen op hun vertrouwde plek terecht.
Profielfoto van Malini Witlox
Geschreven door

De Joanneskerk maakt onderdeel uit van de fusieparochie Oisterwijk-Haaren-Moergestel. De bisschop besloot eerder één van de twee Oisterwijkse kerken, de kleinere Joanneskerk, te sluiten. Hij volgde daarmee de beslissing van het kerkbestuur van de fusieparochie . Een groep parochianen maakte vervolgens bezwaar. De Johanneskerk zit op zondag goed vol, er zou volgens de bezwaarmakers geen reden zijn om de deuren te sluiten. Ze stapten naar de kardinaal in Rome, die hen gelijk gaf.

Kloof overbruggen
"Als plaatselijke bisschop ben ik geroepen het besluit van kardinaal Stella zo goed mogelijk te realiseren. De Joanneskerk blijft voorlopig open. Het bisdom zal helpen de kloof tussen kerkbestuur en de groep verontruste mensen te overbruggen. Geen eenvoudige klus, want aan beide kanten zijn de laatste tijd de emoties hoog opgelopen. Zoals de Engelsen zo mooi zeggen: never a dull moment. Je hoeft je in ons mooie bisdom nooit te vervelen", schrijft De Korte in een brief.

Hij was vrijdagochtend niet bereikbaar voor een toelichting.

*) https://creativecommons.org/licenses/by/3.0/deed.en

LEES OOK: Rome steekt stokje voor sluiting Joanneskerk in Oisterwijk.

 

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!