De hitte eist haar tol: dode kerkuilen gevonden in nestkast in Oisterwijk

3 augustus 2018 om 11:52
nl
De langdurige droogte eist haar tol. Donderdagavond vond Anita van Dooren drie dode kerkuilen in een nestkast op een boerenerf in Oisterwijk. “We waren daar om de jonge uiltjes te ringen. Maar het was niet meer nodig, ze lagen dood in de kast. Ze waren nog niet zo heel lang dood. Een van de uilenouders zat nog op de uitkijk.”
Profielfoto van Malini Witlox
Geschreven door

Volgens de uilenringer - lid van verschillende natuurwerkgroepen - hebben de kerkuilen die vijf weken geleden geboren werden niet genoeg te eten gehad. “Er zijn door de droogte minder muizen. De moederuil heeft echt moeite om eten te vinden. Ook het vocht halen de uilen uit deze prooi. Alle uilen hebben momenteel last van de hitte, maar de steenuil kan bijvoorbeeld overschakelen op andere vormen van voeding zoals vogels en insecten. De kerkuil kan dit niet, die is vooral afhankelijk van muizen.”

En dan was het ook nog eens bloedheet in de nestkasten. “Er zijn twee verschillende soorten kasten. Stichting Brabants Landschap maakt ze tegenwoordig met een luchtsysteem, maar niet alle kasten hebben dit. Deze had dat niet.”

Andere dieren die last hebben van de droogte zijn er volgens Van Dooren genoeg. Zo zag ze een uitgeputte egel. “Mensen zouden kunnen bijvoeren. Maar niet met melk, daar kunnen ze niet tegen. Zet wat water neer of kattenvoer. Laat valappels liggen, die eten ze op.”

Bij de Vogelbescherming komen geen extra meldingen binnen van dode uilen of andere dode vogels, laat een woordvoerder weten.

Wachten op privacy instellingen...

 

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.