Video

Museum 't Zusterke in Bakel pronkt met oude verpleegartikelen : 'Zinken zitbad van 50 jaar geleden'

3 augustus 2018 om 16:13
nl
Een zinken zitbad dat door de wijkverpleging werd uitgeleend aan mensen die aambeien hadden. Het is een van de opvallende artikelen in museum 't Zusterke die vroeger werden gebruikt in de pleegzorg. "Mensen hadden thuis vaak geen bad of douche. Dat is nog maar vijftig jaar geleden", zegt initiatiefneemster Anny Bennebroek. Dus werd zo'n bad aan mensen uitgeleend.
Profielfoto van Rene van Hoof
Geschreven door
In een voormalig overblijfhuisje op het terrein van De Zorgboog in Bakel opende in mei Brabants nieuwste en misschien wel kleinste museum met verpleegartikelen. "Toen vanwege bezuinigingen alle wijkverpleeggebouwen van het Wit-Gele Kruis gesloten werden, bleven deze spullen over", zegt Anny. Ze vond het zonde om ze weg te gooien. Zo ontstond het idee voor een museum. Dat is in mei geopend in de bosrijke omgeving op het terrein van
Wachten op privacy instellingen...

Andere opvallende attributen in het mini-museum zijn spuiten die vroeger steeds opnieuw werden gebruikt. Wegwerpspuiten bestonden nog niet en dus werden ze na gebruik gekookt en zo gereinigd. Ook vind je er een houten looprek: "De voorloper van de rollator", weet Anny. "Die wordt nu in Afrika gebruikt."

Kabouters
Ondanks dat het museum alleen woensdagmiddagen is geopend, trekt het al veel bezoekers. Dat is onder meer te danken aan een kabouterbos vlakbij het museum, dat door veel grootouders met hun kleinkinderen wordt bezocht. 

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.