Video

Vier jaar gesteggel met gemeente en eigenaar: het iconische Bredase T-Huis verloedert

3 augustus 2018 om 17:36
nl
Het T-Huis in Breda is onderwerp van een conflict. Dat het kunstwerk in park Valkenberg onderhoud nodig heeft, daar is iedereen het wel over eens. Maar wie er verantwoordelijk is voor het opknappen, blijft de vraag.
Profielfoto van Linda Koppejan
Geschreven door
Linda Koppejan

De discussie draait om een Bredase horecaondernemer, huurster Marike Schellekens en de gemeente Breda. De horecazaak is toe aan onderhoud en juist daar gaat het mis. Kapotte lampjes, een versleten binnenvloer... Het kenmerkende pand in park Valkenberg verloedert. Doodzonde, vindt architect John Körmeling. "Het is gewoon een fantastisch gebouw dat door de gemeente zelf geïnitieerd is." De architect vindt de verloedering onbegrijpelijk.

Het onderhoud stapelt zich op volgens Marike Schellekens. Zij is ruim vijftien jaar uitbaatster van het theehuis. Zij moet er dagelijks tegenaan kijken. Ze vindt dat er iets aan moet gebeuren. De vraag is: door wie? Doordat het onderhoud licht stagneerde, kreeg ze een onderbuikgevoel dat er iets niet klopte. En haar onderbuikgevoel lijkt te kloppen.

Onderzoek
Marike ging op onderzoek uit en vond verschillende zaken die volgens haar niet in de haak zijn. "De eigenaar is verantwoordelijk voor het onderhoud, maar voor de ontstane situatie is de gemeente verantwoordelijk." Er is dus meer aan de hand volgens haar. Via de Wet Openbaarheid van Bestuur heeft ze verschillende stukken gevonden die haar hebben laten schrikken. "De hoogte van de subsidie, de totale bouwsom - die niet de totale bouwsom blijkt te zijn - en het afgeven van een erfpacht van honderd jaar, wat erg veel is." Zo is er 240.000 euro subsidie gegeven aan de eigenaar van het pand, een horecaondernemer. Maar het pand is volgens de WOZ nog geen 170.000 euro waard. 

Geen hogere wiskunde
Wat de bijdrage van de horecaondernemer jaren geleden is geweest, is volgens haar geen hogere wiskunde. "Die is zo goed als nihil".
De gemeente Breda wil alleen via de mail reageren, omdat die zich niet beschouwt als partij in deze zaak. In de verklaring staat onder meer dat het onderhoud goed is en dat de uitbaatster zelf zou zorgen voor de binnenvloer. Ook de eigenaar van het T-Huis wil niet reageren.

 

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.