Drie boksers doen mee aan dansvoorstelling: ‘De eersten gaven op, ze vonden het te sensueel’

4 augustus 2018 om 13:54
nl
Drie bonkige boksers, waaronder een wereldkampioen, die rondzwieren in een voorstelling met elegante dansers en danseressen. Het lijkt een gekke en ondenkbare combinatie. Maar toch is dat wat er gebeurt in [B] Boxing Dance Project, een dansvoorstelling die zijn Nederlandse première beleefde op Theaterfestival Boulevard.
Profielfoto van der Valk Tobias van
Geschreven door
der Valk Tobias van

Althans, echt rondzwieren doen de boksers niet. Het is meer een samenspel tussen dansers en de breedgeschouderde klappenkoningen.

Inspiratie voor de voorstelling is de Amerikaanse bokslegende Muhammad Ali, zegt choreograaf Koen Augustijnen: “In zijn jongere jaren heeft hij het boksen gerevolutioneerd. Hij danste met zijn tegenstander om te provoceren. Toen zag ik: boksen raakt aan dansen.”

 

Kwetsbare mensen
Bij zijn duik in de bokswereld kwam Augustijnen er naar eigen zeggen achter dat boksers vaak heel kwetsbare mensen zijn. “Het viel me op toen ik hen beter leerde kennen dat het vaak hele timide mensen zijn. Boksen is ook een manier om jezelf mentaal op te bouwen.”

Toch duurde het wel even voordat Augustijnen boksers vond die deze timide kant durfden te laten zien. “De eerste boksers die ik vond, hadden het al snel opgegeven”, lacht hij. “Ze vonden het een bizarre wereld. Ze vonden de bewegingen te sensueel, terwijl dat voor ons dansers normaal is.”

Na mails te hebben verzonden naar verschillende boksscholen kwam hij in aanraking met de Belgisch-Congolese tweevoudig wereldkampioen thaiboksen Alka Matewa. En die wilde wel meewerken. “Hij had zelf wel eens hiphopdans gedaan. En zijn broer was ook danser. Daardoor was het makkelijker.”

Wachten op privacy instellingen...

Fantastisch
Hoewel de zaal niet helemaal gevuld is, zijn de reacties op de voorstelling heel positief. Een van de toevallige aanwezigen is oud-burgemeester Ton Rombouts. “Ik vond het echt fantastisch. Het mooie is dat de boksers ook een beetje hebben leren dansen.” En ook andere bezoekers reageren positief: “Je kijkt naar een enorm spektakel. Het is enorm afwisselend.”

 

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.