PSV verliest na strafschoppen wedstrijd om Johan Cruijff Schaal van Feyenoord

4 augustus 2018 om 17:37
PSV heeft zaterdag de eerste kans op een prijs laten liggen. In de strijd om de Johan Cruijff Schaal werd na het nemen van strafschoppen verloren van Feyenoord. Na negentig minuten was de stand 0-0.

Toen de wedstrijd een paar tellen bezig was, moest scheidsrechter Serdar Gözübüyük het alweer stil leggen. Vanuit het Feyenoord-vak werden fakkels op het veld gegooid, in het strafschopgebied van de eigen doelman.

Het was eigenlijk het enige echte vuurwerk van de eerste helft, want veel gebeurde er niet. PSV was in het eerste gedeelte van de eerste 45 minuten iets dreigender, Feyenoord in het tweede deel. Grote kansen waren er niet, de ruststand was dan ook 0-0.

Tweede helft
De tweede helft begon een stuk leuker, met kansen voor beide ploegen. PSV dacht tien minuten na rust via Luuk de Jong op voorsprong te komen, maar de treffer werd afgekeurd vanwege een overtreding van de PSV-aanvoerder op Feyenoord-goalie Justin Bijlow. Hoewel het leuker werd, was het niveau niet al te best.

PSV werd met het inbrengen van Hirving Lozano voor Donyell Malen wel een stuk dreigender. Het gevaar van de Eindhovenaren kwam ook vooral van de linkerkant, waar naast Lozano ook linksback Angelino met zijn aanvallende spel voor dreiging zorgde.

De grootste kans was echter voor Feyenoord. Met nog een kleine tien minuten op de klok had Tonny Vilhena de bal voor het inschieten na goed voorbereidend werk van invaller Dylan Vente. PSV-goalie Jeroen Zoet raakte de inzet va de Feyenoord-middenvelder net genoeg aan, waardoor de bal over de achterlijn verdween.

Beslissing
Uiteindelijk bleef het 0-0, voor het eerst in de geschiedenis van de vaderlandse Supercup en moesten strafschoppen de beslissing brengen.

Angelino kon de serie beslissen na een misser van Sofyan Amrabat, maar de Spanjaard schoot mis. Vervolgens wist ook Pablo Rosario niet te scoren, waardoor Jordy Clasie de winnende op zijn schoen had. De middenvelder van Feyenoord faalde niet en bezorgde Feyenoord zo de winst.

Omroep Brabant hield de wedstrijd live bij, lees hieronder het verslag met hoogtepunten.

'90 Drie minuten extra tijd. Als er in die minuten geen doelpunt valt, volgen er direct strafschoppen.

83' Enorme kans voor Feyenoord. Tonny Vilhena krijgt de bal voor zijn voeten na goed voorbereidend werk van invaller Dylan Vente. Zijn schot gaat via PSV-goalie Jeroen Zoet net naast de goal.

'82 Steven Bergwijn en Robin van Persie worden tegelijk naar de kant gehaald. Bij PSV komt Mauro Junior als invaller in het veld, Feyenoord-trainer Giovanni van Bronckhorst brengt Dylan Vente.

'76 Gele kaart voor Calvin Verdonk. De Feyenoord-back vangt de opkomende Denzel Dumfries op zonder oog te hebben voor de bal.

'75 Jorrit Hendrix stuurt Hirving Lozano weg, oog in oog met Justin Bijlow is de doelman van Feyenoord de meest koelbloedige. Hij vangt de inzet van de Mexicaan zonder problemen.

'71 Een kopbal van Luuk de Jong is een makkelijke prooi voor Justin Bijlow. In de tegenaanval komt Sam Larsson tot een schot, zijn poging gaat via een PSV'er over de achterlijn.

'66 Snelle counter van PSV. Angelino stuurt Hirving Lozano weg, die geeft de bal meteen voor op Luuk de Jong. De spits komt echter niet aan een doelpoging toe, Feyenoord-goalie Justin Bijlow is attent en plukt de bal uit de lucht.

'59 Wissel bij PSV. Donyell Malen verlaat het veld, onder luid applaus komt Hirving Lozano als zijn vervanger binnen de lijnen. Jens Toornstra verlaat ook meteen het veld, met een armblessure. Een paar minuten later komt Sofyan Amrabat als vervanger in het veld.

'56 Eerste geel voor een PSV'er. Angelino wordt bestraft voor het vasthouden van Jeramiah St. Juste.

'55 Er wordt even gelachen in het Philips Stadion. Steven Bergwijn legt een vrije trap terug op de rand van de zestien. Donyell Malen komt daar in positie om te schieten, maar maait compleet over de bal heen. Het schot dat volgt van Angelino gaat hoog over.

'53 Nu juicht iedere Feyenoord-fan in Eindhoven. Na een fraaie aanval komt de bal via Robin van Persie en Sam Larsson voor de voeten van Calvin Verdonk. Het schot van de middenvelder vliegt net naast de paal over de achterlijn.

'51 Luuk de Jong juicht. De PSV-fans in het stadion juichen. Maar het is van korte duur. De Jong werkt de bal in het doel, maar scheidsrechter Serder Gözübüyük fluit voor een overtreding van de PSV-aanvoerder. De spits loopt bij het doelpunt tegen Feyenoord-goalie Justin Bijlow aan, waardoor de bal in het doel verdwijnt. Geen treffer!

'50 Het eerste geel van de wedstrijd is voor Jeremiah St. Juste. De Feyenoord-verdediger krijgt de kaart voor een overtreding op Jorrit Hendrix.

'47 PSV is snel na de start van de tweede helft gevaarlijk. Een instormende Donyell Malen denkt even de 1-0 te kunnen maken. Maar net voor hij de lage voorzet van Denzel Dumfries op de slof kan nemen werkt een Feyenoord-speler de bal weg.

'46 De bal rolt weer. Nog een helft en dan zijn er twee opties: er is een winnaar of er worden strafschoppen genomen om tot een winnaar te komen.

RUST: De eerste helft is voorbij in het Philips Stadion. Zowel PSV als Feyenoord heeft een paar mogelijkheden gekegen om de score te openen, gescoord is er echter nog niet. Goed is het ook niet wat beide ploegen laten zien in Eindhoven.

43' Grote kans voor Feyenoord na slordig balverlies van Denzel Dumfries. Sam Larsson pakt de bal simpel af en geeft goed voor, de glijdende Robin van Persie kan zijn voet net niet goed tegen de bal zetten om Jeroen Zoet aan het werk te zetten.

'41 Feyenoord is dreigend, maar weer is het Jorrit Hendrix die opruimt in het eigen strafschopgebied voor de bezoekers echt gevaarlijk kunnen worden.

'36 Het duel is matig, maar soms veert het publiek even op. Zoals nu, op het moment dat Daniel Schwaab een kans krijgt. Luuk de Jong kopt de bal goed terug, de Duitse PSV-verdediger schiet de bal al vallend in de handen van Feyenoord-goalie Justin Bijlow.

'30 Na een half uur spelen staat het nog altijd 0-0. Een stand die in de strijd tussen de landskampioen en bekerwinnaar nog nooit als eindstand is voorgekomen. PSV dringt in de laatste vijf minuten iets meer aan, maar voorzetten van Steven Bergwijn en Angelino leverden niets op en een schot van Gaston Pereiro werd al snel gekraakt.

'25 Sam Larsson gaat onderuit in het strafschopgebied na een verdedigende actie van Jorrit Hendrix. De Rotterdammers willen een strafschop, maar die komt er niet.

'24 Na een goede actie van Gaston Pereiro, die onder Van Bommel 'op tien' speelt, krijgt Donyell Malen een kopkans. Zijn inzet gaat naast.

'23 Het spel ligt even stil. Drinkpauze halverwege de eerste helft.

'17 Een schot van afstand van Jorrit Hendrix wordt geblokt. PSV claimt hands. Scheidsrechter Serdar Gözübüyük wacht even op een reactie van videoref Danny Makkelie. Die komt vrij snel, geen strafschop.

'15 'Ze zijn er wel maar je hoort ze niet', scanderen de Feyenoord-supporters. De reactie van de PSV-fans volgt snel. 'Sta op voor de kampioen', klinkt het. En bijna iedereen in het Philips Stadion gaat staan. De focus kan ook even op de tribunes liggen, want op het veld is het even rustig.

'8 Na een sterke start van PSV probeert Feyenoord nu een paar keer tot een aanval te komen. Echte kansen levert het nog niet op.

'4 PSV krijgt een eerste mogelijkheid. Een paar meter naast het strafschopgebied mogen de Eindhovenaren een vrije trap nemen. De bal wordt teruggelegd, het schot van Donyell Malen wordt niet gevaarlijk. De bal komt bij Angelino, die Luuk de Jong zoekt. Zijn kopbal is een makkelijke prooi voor Justin Bijlow.

'1 Binnen een minuut gaat het mis. Niet op het veld, maar op de tribunes. Vanuit het Feyenoord-vak worden fakkels op het veld gegooid, in het strafschopgebied waar Feyenoord-goalie Justin Bijlow staat. Scheidsrechter Serdar Gözübüyük legt het spel kort stil.

Opstelling
Van Bommel begint met een verrassing in de opstelling. Donyell Malen heeft een basisplaats. Hirving Lozano moet daardoor plaatsnemen op de bank. Nieuwelingen Denzel Dumfries, Nick Viergever en Angelino maken hun officiële debuut voor PSV.

Strafschoppen
Als het na negentig minuten gelijk staat volgt er geen verlenging. Direct na het laatste fluitsignaal maken de ploegen zich op voor een strafschoppenserie. Dit gebeurt via de ABBA-procedure, waarbij er niet meer continue om en om geschoten wordt.