Video

Telefoon presentator Merlijn Passier gehackt: ‘Dit is wel heel confronterend’

5 augustus 2018 om 11:00
nl
“Ik heb niets te verbergen, wat maakt het uit als mensen kunnen meekijken”, zei presentator Merlijn Passier nog voordat hij ontdekte dat zijn telefoon was gehackt. Tijdens een interview over online veiligheid voor het televisieprogramma Brabant 2050, is Merlijn even van slag als blijkt dat anderen op de voet konden volgen wat hij allemaal deed. “Heb ik onaardige dingen gezegd? Ik weet het niet meer.”
Profielfoto van Bert van Doorn
Geschreven door

“Ik ben een gewone telefoongebruiker”, legt Passier uit als hij Roosendaler Anthony van der Meer interviewt over het gemak waarmee telefoons kunnen worden gehackt. Hoewel hij dacht dat het wel goed zat met zijn online veiligheid, bleek dat toch tegen te vallen. “Zal ik eens even een telefoon laten trillen?”, zegt Anthony voordat de smartphone van Merlijn begint te  trillen. “Hey, hoe kan dat nou?”

Wachten op privacy instellingen...

‘Jij kan alles horen wat ik doe’
Als Anthony laat zien wat hij allemaal van Merlijn heeft weten te verzamelen in korte tijd, is dat toch wel confronterend. Zo laat hij een foto zien van het zoontje van Merlijn tijdens een karateles. Ook laat hij een geluidsfragment horen van Merlijn terwijl die in de auto op weg is naar het interview met Anthony. “Ik ben mij opeens superbewust van wat ik allemaal zeg. Dit is wel heel confronterend hoor. Jij kan dit gewoon aanzetten en alles horen wat ik doe.”

Daar heeft Anthony van der Meer wel meer ervaring mee. Hij maakte een film over een gestolen telefoon genaamd Find My Phone. “In 2013 werd mijn iPhone gestolen en toen besefte ik opeens hoeveel info wij delen met onze telefoon. Toen bedacht ik dat het interessant zou zijn om te volgen wat er met een gestolen telefoon gebeurt. Of ik die dief zou kunnen leren kennen. Dus ik heb toen een nieuwe telefoon gekocht, een virus erop gezet en die telefoon laten stelen. De dief heb ik toen twee weken gevolgd.” Het resultaat was een documentaire die inmiddels door miljoenen mensen is bekeken.

Geen besef
Van der Meer vindt het belangrijk dat mensen zich bewust worden van online veiligheid. “Veel mensen beseffen niet eens wat er allemaal kan met een telefoon. Het is handig om altijd foto’s te maken, maar wat als er ook foto’s van jou gemaakt kunnen worden? De meeste mensen hebben hun telefoon altijd bij zich en zijn zo gemakkelijk te volgen door kwaadwillenden.”

In dit geval had een van de redacteuren van Brabant 2050 aan Merlijn gevraagd een appje te installeren. Wat hij niet wist is dat er een virus in verborgen zat. “Zo worden de meeste virussen op telefoons verspreid”, legt Anthony uit. 

Altijd updaten!
Inmiddels weet Merlijn dat hij op moet passen als hij iets installeert op zijn telefoon. Maar er zijn meer dingen die je kan doen. De tip die Anthony mee wil geven is dat je software altijd moet updaten als dit kan. “Ik hoor van veel mensen dat ze dit niet doen omdat het veel tijd zou kosten. Maar doe dat juist wel. Daar kan je veel gedoe mee voorkomen.”

Wil je meer weten over hoe Brabant in de toekomst omgaat met online veiligheid? Kijk dan naar Brabant 2050 waarin presentator Merlijn Passier onderzoekt hoe de wereld eruitziet in 2050. Vanaf 17 juni is Brabant 2050 10 weken lang iedere zondag te zien op Omroep Brabant televisie. De uitzendingen vind je ook op omroepbrabant.nl/uitzendinggemist. Alles over de afleveringen is terug te lezen op omroepbrabant.nl/brabant2050.

 

 

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.