Beste vriend van verongelukte Yoni: 'Toen ik hem beneden zag liggen, wist ik dat het fout was'

5 augustus 2018 om 15:20
nl
Ze waren die donderdagavond gezellig op stap in het centrum van de Kroatische stad Zadar: Yoni, Rik en Jarno, drie jongens uit Den Bosch, drie vrienden voor het leven. In een tuin waar ze 's nachts nog een drankje deden, ging het mis. De nietsvermoedende Yoni sprong over een muurtje en viel 12 meter naar beneden. Zijn beste vriend Rik Dam vertelt wat er is gebeurd.
Profielfoto van Jacky Goossens
Geschreven door

“We waren met een stel Belgische jongens die we op de camping hebben leren kennen, op stap in het centrum. Hartstikke gezellig. Rond ’s nachts half twee belandden we in de tuin van een club. Daar ging het mis.”

Een gat van wel 12 meter diep
“Yoni wilde naar de wc en liep dus van de groepjes waarmee we stonden te praten weg. Het kan zijn dat hij onvoorzichtig is geweest, maar het is natuurlijk  heel vreemd dat je zomaar in een gat van zeker wel 12 meter kunt vallen als je over een muurtje van een tuin loopt of springt. Wie verwacht nou dat er achter zo’n muurtje een afgrond is?”

“Omdat ik met een ander groepje stond te praten, heb ik Yoni niet zien vallen. Maar toen ik over het muurtje naar beneden keek en hem op zijn buik zag liggen, wist ik meteen dat het niet goed was. Dat was een verschrikkelijk moment. Ik ben blij dat het donker was zodat ik het niet héél goed heb kunnen zien. Hij is met de ambulance naar het ziekenhuis gebracht, maar ik betwijfel of hij toen nog leefde.”

Hechte vriendengroep
Rik en Yoni kennen elkaar al hun hele leven en hebben veel met elkaar meegemaakt. De vader van Yoni is nog maar een paar maanden geleden overleden. En nu dit. “Ik denk dat het allemaal nog niet echt tot me doordringt. En dat het besef pas komt als we straks om zijn kistje staan. Gelukkig hebben we een héle hechte vriendengroep in Den Bosch, de Goons. Toen de vader van Yoni overleed, was dat een enorme klap voor ons omdat we allemaal graag en veel bij Yoni en zijn vader over de vloer kwamen. We hebben elkaar toen opgevangen en dat zullen we nu ook doen.”

Carnaval
Dat Rik zijn maat gaat missen, staat vast, zeker met carnaval. “Yoni was gewoon een hele lieve, zorgzame jongen die geen vlieg kwaad deed en altijd vrolijk en zorgzaam was. Hij had altijd wat te kletsen, al was het soms ook onzin. En carnaval natuurlijk. Dat was voor ons altijd het hoogtepunt van het jaar.” 

Rik en Jarno zijn nog in Kroatië in afwachting van de autopsie van hun vriend. Ze hopen Yoni dinsdag of woensdag, mee naar huis te kunnen nemen. 

 

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.