Video

Verstandelijk beperkte Ritchie in gezicht geslagen omdat hij juicht voor Feyenoord

6 augustus 2018 om 11:42
nl
Samen met zijn pleegzoon Ritchie naar PSV-Feyenoord. Vader Theo Maas uit Someren had er zin in en zoon Ritchie, die was dolenthousiast. De verstandelijk gehandicapte Ritchie is een groot fan van Feyenoord en keek lang uit naar de wedstrijd van 4 augustus. Toen Jordy Clasie bij de strafschoppenserie de winnende goal voor de Rotterdamse club maakte, kon hij zijn geluk niet op. Dat tot woede van een PSV-hooligan die naar boven stormde en Ritchie hard in zijn gezicht sloeg.
Profielfoto van Malini Witlox
Geschreven door

“We zaten op de 21e rij in een gemengd vak. Ik zat naast hem. Verder waren mijn vrouw en Kjell, een vriend van Ritchie, erbij. Via de woonvoorziening waar Ritchie woont hadden we kaarten gekregen,” vertelt Theo.

Shirt omkeren

“Aan het begin van de wedstrijd moesten Ritchie en Kjell hun Feyenoord- shirt al omkeren. Verder was er weinig aan de hand, al merkten we wel dat er door sommige mensen die beneden zaten agressief op het vuurwerk uit het Feyenoord-vak werd gereageerd. Die mensen waren de rest van de wedstrijd ook aan het provoceren. Ik verbaas me dat dat zulke mensen in het huis van PSV worden toegelaten. Ik kan zo iemand geen fan noemen, dat zijn gewoon hooligans."

Wachten op privacy instellingen...

De familie negeerde het en genoot van hun dagje weg. De meeste mensen in het vak hadden ook door dat Feyenoordfans Ritchie en Kjell gehandicapt waren en genoten juist van het enthousiasme van het tweetal. “We kregen knipoogjes, handen. Niemand deed vervelend tegen ze. En dan loopt op het einde een idioot naar boven en deelt hij een klap uit.”

Hele weg naar huis gehuild

Theo heeft de hooligan nooit zien aankomen. “We zaten vijf minuten van de wedstrijd nog na te genieten. Toen kwam die man omhoog. Ik vind dat ik verschrikkelijk ben tekortgeschoten als het om Ritchie’s veiligheid gaat. Daar baal ik van. Aan de andere kant vind ik het van de zotte, dat ik zo alert had moeten zijn. Je moet op de wedstrijd kunnen letten, niet op wat er om je heen gebeurt. Ritchie en Kjell zijn enorm geschrokken, Kjell heeft de hele weg naar huis gehuild uit emotie.”

De familie deed meteen melding van het incident, ze werden door de security en mensen van de Johan Cruyijf Foundation opgevangen. “Verschillende mensen uit het publiek wilden getuigen, iemand had het ook op beeld staan. De dader is inmiddels opgepakt en zondag hebben we aangifte gedaan. We hebben overlegd met zijn zorgverleners of Ritchie dat wel aankon, maar die vonden het goed. Het was een goede afronding, dachten ze. Dat bleek ook, bij de politie heeft hij zelf het formulier getekend met de woorden ‘kom maar hier’. Hij is ook blij dat de dader vastzit.”

Kneuzing

Ritchie is zaterdagavond nog door een arts gecontroleerd. “Hij had niets gebroken, mogelijk wel een kneuzing. Gelukkig had hij een dag later geen pijn meer. Ik denk dat het wel meevalt. We zijn wel bezorgd over de psychologische impact. Ritchie kan zich niet zo goed uiten als een niet-gehandicapte jongen. We gaan nu toevallig een paar dagen samen naar Rotterdam dus kunnen hem goed in de gaten houden.”

Na afloop mochten Ritchie en Kjell op de foto met Feyenoord-coach Giovanni van Bronckhorst en met aanvoerder Robin van Persie. "De jongens wilden graag bij de Feyenoord-bus gaan kijken, toen kwamen de spelers aanlopen. De spelers waren heel vriendelijk, draaiden even om. Robin en Gio namen de tijd voor de foto."

Vader Theo en pleegzoon Ritchie bezochten al meer voetbalwedstrijden samen. Zo gingen ze onder meer naar Cambuur Leeuwarden en naar Ajax. Hij twijfelt of hij nog een keer zal gaan. “Eigenlijk vind ik het van de zotte dat ik die vraag voor Ritchie en mezelf moet beantwoorden. Een stadion zou een plek moeten zijn waar ouders met hun kinderen en kleinkinderen moeten kunnen genieten. Je wint of verliest en na afloop geef je elkaar een hand. Maar het is blijkbaar wel een vraag die je tegenwoordig aan jezelf moet stellen. Ik weet het nog niet. Ik heb het ook nog niet aan Ritchie gevraagd, ik hoop dat hij fan blijft van voetbal als sport.”

Reactie PSV

Toon Gerbrands, algemeen directeur van PSV, noemt de actie 'te schandalig voor woorden.' "Het absolute dieptepunt. Gelukkig is de dader door personeel van PSV gepakt en overgedragen aan de politie. Er is aangifte gedaan en er zijn getuigen. Dat zijn de voorwaarden om keihard op te kunnen treden. Wij gaan er van uit dat hij zich bij de rechter moet verantwoorden.”

De verdachte is inmiddels weer thuis, nadat hij een nacht in de cel heeft geslapen. Hij moet op 2 november voorkomen bij de politierechter. Hij wordt verdacht van mishandeling. Ook mag hij van het Openbaar Ministerie negentig dagen lang niet in de buurt van het voetbalstadion komen.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.