In Ossendrecht hebben ze een brandweerman met één been: 'Een hele mooie aanwinst'

6 augustus 2018 om 07:39
nl
Rini Pijnen was net klaar met zijn opleiding tot brandweerman, toen hij bij een ongeluk zijn linkerbeen kwijtraakte. Dat betekende het einde van zijn carrière als parttime brandweerman. Totdat hij vorig jaar werd gevraagd om terug te komen en glansrijk door de keuring kwam. Vanaf deze maand is hij weer volledig lid van team in Ossendrecht.
Profielfoto van Anja de Loos
Geschreven door
Anja de Loos

"Tien jaar geleden had ik dit niet gekund", vertelt Rini. "Destijds had ik nog niet zo'n goede prothese. Maar met deze prothese kan ik eigenlijk alles weer." Dat bewees hij al eerder door in 2014 de 100 cols tocht in Frankrijk te rijden en een paar jaar later nog een keer. Ook reed hij de Alpe d'Huez zes keer achter elkaar. Hij had er nooit bij stilgestaan dat terugkeren bij de brandweer mogelijk was, maar het bleef wel altijd een stille wens.

Tot vorig jaar. Een van de teamleiders van team Ossendrecht hoorde dat een oud-brandweerman na een voetamputatie het keuringstraject ging doorlopen. Hij dacht meteen aan Rini en vroeg hem of hij het ook wilde proberen. Die was meteen enthousiast en is een jaar later door alle keuringen heen. Sinds 1 augustus heeft hij weer een pieper en is hij oproepbaar.

Een goede kracht terug
Hoewel een brandweerman met een beenprothese in theorie misschien niet je eerste keuze is, als je eigen huis in brand staat, maken de mensen die Rini kennen zich helemaal geen zorgen. Rini krijgt alleen maar leuke reacties uit zijn omgeving. Ook zijn collega's zijn niet bezig met zijn handicap, maar juist blij dat ze er een nieuwe collega bij hebben. "Hij kan gewoon alle taken vervullen. Wij hebben een goede kracht terug in het korps", zegt teamleider Patrick Pijnen. Hij en Rini zijn neven van elkaar, dus Patrick weet goed wat Rini allemaal wel en niet kan.

Maar ook de andere collega's, die Rini voorheen alleen kenden als de fietsenmaker uit het dorp, zijn blij dat hij hun team versterkt. Brandweervrouw Kim, een van de laatste nieuwkomers in Ossendrecht: "Het is fijn om iemand die zo actief is in het dorp weer bij de brandweer te hebben. Ik ben heel trots." Collega Harry: "Een hele mooie aanwinst, zeker omdat we altijd mensen kunnen gebruiken. Perfect."

Rini heeft veel zin om aan de slag te gaan. Hij kan bijna niet wachten tot de pieper afgaat en hij echt in actie mag komen. Want dat is toch het mooiste dat er is.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.