Video

Emotionele reacties op supporter Ritchie die werd geslagen: 'Wie is hier de verstandelijk beperkte?'

6 augustus 2018 om 11:56
nl
Ritchie ging zaterdag met zijn pleegvader Theo Maas uit Someren naar de wedstrijd PSV-Feyenoord. Dolenthousiast was hij, want de verstandelijk gehandicapte jongen is groot fan van Feyenoord. Toen de winnende goal voor zijn club werd gescoord door Jordy Clasie, was hij dan ook uitzinnig. Totdat een PSV -hooligan Ritchie hard in het gezicht sloeg. PSV is geschrokken: "Dit is een erg vervelende situatie."
Profielfoto van Roxanne Hazenberg
Geschreven door

Volgens Thijs Slegers, woordvoerder van PSV, zijn er de afgelopen tijd al veel maatregelen getroffen om dit soort situaties te voorkomen. "We zijn hier al heel lang mee bezig, maar ik denk dat je het alleen 100 procent veilig kunt houden als je zonder publiek speelt. En dat is bij een wedstrijd zoals deze natuurlijk heel erg zonde."

Volgens Slegers was de sfeer in het stadion goed. "Die 1 procent, de ruziezoekers en de vuurwerkgooiers, die verpesten het in deze voor de rest. Het was namelijk een goede sfeer, het publiek was fanatiek aan het zingen en daar genoten de spelers zichtbaar van." Dat dit gebeurd is betreurt PSV dan ook ten zeerste. 

Wachten op privacy instellingen...

Ondertussen stromen de reacties op het incident binnen op Facebook

Zo zegt Jeroen: "Zo'n figuur hoort een levenslang stadionverbod te krijgen. Een kind met een beperking slaan? Als ik het had gezien had ik hem 21 rijen naar beneden gedonderd. Bah bah."  Ook Majorie reageert op het incident. "Je kunt je afvragen wie nu echt de verstandelijke beperkte van die 2 is..."

Therapietje
Volgens Jessica gaat er iets niet goed in de vakken van PSV. "Voetbal is oorlog wordt er dan gezegd... Jaja... iemand met een beperking in zijn gezicht slaan die het naar zijn zin heeft, en 2 kinderen die hun Feyenoord shirtje binnenstebuiten moesten dragen in een vak omdat ze 'al gezocht' werden door de tegenpartij... Denk eens na waar je mee bezig bent en doe er lekker een therapietje bij!"

Marco denkt dat het in elk stadion kan gebeuren en heeft een oplossing gevonden. "Ik ben zelf Ajax supporter en dit had ook bij Ajax kunnen gebeuren. ‘Supporters’ die zich zo gedragen zijn wat mij betreft van geen enkel voetbalteam supporter en moeten een stadionverbod voor alle voetbalstadions krijgen gedurende de rest van hun leven..."

Traumatisch
Jan is van mening dat dit soort incidenten het plezier in voetbal ontnemen. "Mensen raken tegenwoordig snel oververhit om verschillende redenen, jammer dat ze andere het plezier ontnemen om naar het stadion te gaan. Dit kan traumatische gevolgen hebben voor één ieder dit zou overkomen, helemaal voor deze jongens, écht te triest voor woorden. Laat alsjeblieft beide clubs iets moois voor hen regelen om deze drama iets te verzachten, dat zou een mooie geste zijn."

T-shirt binnenstebuiten
De wedstrijd tussen Feyenoord en PSV kwam afgelopen weekend ook al in opspraak toen twee jongetjes van 7 en 9 jaar oud werd gevraagd om hun Feyenoordshirts binnenstebuiten te dragen.  Dit advies werd gegeven aan de kinderen - die in een gemengd vak zaten - 'om escalatie te voorkomen'. Op Facebook wordt er met veel emotie op gereageerd.

Zo laat Mark weten: "Op deze manier kun je nooit meer naar een wedstrijd gaan met je kinderen. Triest hoor!" Ook Domenico reageert verontwaardigd: "Triest dat het zo moet... Waar is de tijd gebleven dat je gewoon met je zoontje naar een voetbalwedstrijd kon kijken?" Volgens Paul is dit juist níet 'waar we in Brabant om bekend staan': "Belachelijk, kinderen blijf je van af. Brabant staat juist bekend om de gemoedelijkheid."

Maar Jos denkt er anders over: "Ik zou mijn kinderen in een gemengd vak geen clubshirt aan laten trekken, want je weet dat daar helaas niet door iedereen positief op gereageerd wordt, bij welke club dan ook." Volgens Miranda kunnen verschillende clubs echter prima samen: "Belachelijk! Voetbal is voetbal, kinderen zijn kinderen. Mijn man en onze zoon zijn ook voor een andere club, nou en!" 

Straf
De 45-jarige man uit Eindhoven die verdacht wordt van het slaan van Ritchie staat op 2 november voor de politierechter voor mishandeling. Daarnaast heeft hij van het Openbaar Ministerie een verbod gekregen van 90 dagen om zich in en of rond het stadion te begeven. 

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.