Het regent boze reacties over rookverbod Brabantse ziekenhuizen: 'Laat die lui in therapie gaan'

6 augustus 2018 om 12:48
nl
Uit onderzoek van Omroep Brabant bleek zondag dat bijna alle Brabantse ziekenhuizen binnenkort volledig rookvrij worden of plannen hebben om dat zo snel mogelijk te worden. Op sociale media regent het uiteenlopende reacties. "Er zijn artsen die patiënten adviseren te stoppen met roken om vervolgens buiten in het rookhok naast je een peuk op te steken."
Profielfoto van Roxanne Hazenberg
Geschreven door

Naar aanleiding van het besluit om rookvrij te worden gaan rookruimtes binnen de ziekenhuizen verdwijnen en patiënten, bezoekers en medewerkers mogen ook op het buitenterrein nergens meer een sigaret opsteken. Gynaecoloog Jacques Dirken van het Jeroen Bosch Ziekenhuis is een jaar bezig geweest om het ziekenhuis volledig rookvrij te krijgen. “Er komt heel wat bij kijken. Je moet draagvlak creëren”, vertelt hij.

Bij het Jeroen Bosch Ziekenhuis in Den Bosch staat het besluit al vast: op 1 januari 2019 is roken binnen in het ziekenhuis en buiten op het terrein verboden. Ook het Catharina Ziekenhuis, het Amphia Ziekenhuis en het St. Anna hebben de ambitie om zo snel mogelijk volledig rookvrij te worden. 

Volledig doorgeslagen
En dat besluit stuit op veel kritiek en verontwaardiging. "Nederland is volledig doorgeslagen", zegt Regina op Facebook. "Het lijkt er op dat de mensen met obsessief gedrag en controledrang het land naar hun hand (willen) zetten. Laat die lui in therapie gaan zodat de normale bevolking weer gewoon in een vrij land kan leven."

"Roken is ongezond maar vooral een eigen keuze", vindt Connie. "Dus als iemand daarvoor kiest respecteer ik dat. Maar om de roker nu als een misdadiger te gaan behandelen, gaat me ook een grens te ver. Er moet een goeie voorziening zijn waar rokers kunnen roken en niet-rokers daar geen last van ondervinden. Zo moeilijk is dat toch niet voor een innovatief land als het onze?"

Muur van rook
Niet iedereen vindt het rookverbod rondom ziekenhuizen een slecht idee. Ilse is erg blij met het initiatief. "Heel goed. Bij het Catharina ziekenhuis moet je eerst door rookwolk om naar binnen te gaan. Er staan overal borden dat je niet mag roken maar mensen hebben er schijt aan en als je er iets van zegt, krijg je een grote mond." 

Goof is het met Ilse eens. "Ik heb zelf in het Jeroen Bosch Ziekenhuis gelegen en als je naar buiten moest kon je 40 meter voor de uitgang al je adem inhouden doordat ze zowat tegen de draaideur aan het roken waren... En ja, ik heb ook gerookt."

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.