Video

Oranjeleeuwinnen wonnen exact een jaar geleden EK: 'Krijg nog kippenvel als ik eraan terugdenk'

6 augustus 2018 om 16:34
nl
Precies een jaar geleden beleefde het vrouwenvoetbal in Nederland haar voorlopige hoogtepunt. Voor het eerste in de geschiedenis wisten de Oranjeleeuwinnen het EK te winnen door Denemarken met 4-2 te verslaan in de finale. “We hebben dat toernooi iets losgemaakt bij de mensen.”
Profielfoto van Job Willemse
Geschreven door
Job Willemse

Op 6 augustus 2017 rond de klok van 18.45 uur barst er een groot feest los in de Grolsch Veste. De Oranjeleeuwinnen grijpen voor het eerst de Europese titel, en dat in eigen land. “Dat was fantastisch", zegt Oranjeleeuwin Kika van Es. "Je merkte naarmate het toernooi vorderde dat de belangstelling toenam. De stadions waren vol en het was mooi om te zien hoe Nederland achter ons stond.”

Tekst gaat verder onder de samenvatting van de finale Nederland - Denemarken.

Spanning
De verdedigster merkte vooral tijdens de finale dat er veel spanning op de ploeg zat. "In de rust stond het 2-2 en toen gingen voor het eerst tijdens het toernooi mopperen op elkaar. Dat kwam denk ik puur door de spanning." Van Es voelde in de tweede helft maar één ding: dit kunnen we niet verliezen. "De tweede helft domineerden we de wedstrijd volledig. Dat je dan het EK wint, in eigen land, is een droom die uitkomt. Ik krijg nog kippenvel als ik eraan terugdenk."

Tekst gaat verder onder de Instagram-post

Wachten op privacy instellingen...

Groepsfase
De Oranjeleeuwinnen werden samen met Denemarken, Noorwegen en België in poule A ingedeeld. Op zondag 16 juli ging het toernooi van start met Nederland - Noorwegen als openingswedstrijd. Nederland won uiteindelijk met 1-0 van de Noren. Ook in de tweede groepswedstrijd waren de Oranjeleeuwinnen met 1-0 te sterk voor Denemaken. In de laatste wedstrijd konden onze Zuiderburen niet tippen aan Nederland: 2-1. 

Tekst gaat door onder de afbeelding met Jackie Groenen (nr. 14), Daniëlle van de Donk (nr. 10) en Kika van Es (nr. 5).

Na de groepsfase was Zweden in de kwartfinale de volgende opponent voor het Nederlands vrouwenelftal. Die wedstrijd won Nederland vrij eenvoudig met 2-0. In de halve finale stuitte de ploeg van bondscoach Sarina Wigmans op Engeland, dat met Jody Taylor de topscorer van het EK in de gelederen had. Maar de Engelse spits kwam niet in het stuk voor en de Oranjeleeuwinnen wonnen met maar liefst 3-0, mede door een doelpunt van Daniëlle van de Donk. 

‘Bijzonder toernooi’
Omroep Brabant-verslaggever Ronald Sträter volgde het toernooi op de voet en kijkt met veel plezier terug op het EK in eigen land. “Het was een heel bijzonder toernooi en ergens zag je tijdens het toernooi de Europese titel ook wel aankomen.”

Tekst gaat verder onder de tweet. 

Wachten op privacy instellingen...

“Het vrouwenvoetbal is door het EK in eigen land echt op de kaart gezet”, vervolgt Sträter. Daar is Van Es het mee eens. "Dat wilden we ook bewijzen. Maar dat het EK zoveel aandacht zou krijgen, had denk ik niemand verwacht.” Mede door alle aandacht en de populariteit van het EK, gaan steeds meer meiden voetballen. "We hebben denk ik laten zien dat voetbal niet alleen voor jongens is."

Tekst gaat verder onder de video. 

Wachten op privacy instellingen...

Volgens Van Es was de huldiging na de gewonnen finale 'helemaal bizar'. "Al die mensen kwamen om even te laten zien dat ze ons steunen. Ze konden niet op de foto, kregen geen handtekening. Ze waren er om het met ons te vieren. Het was een compleet gekkenhuis."

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.