'Het was superonwerkelijk, maar nu ben ik veilig', Joost was op Gili-eilanden tijdens aardbeving

6 augustus 2018 om 15:16
nl
“Ik heb veel geluk gehad. Het was superonwerkelijk, maar nu ben ik veilig.” Dit vertelt Joost Koenders uit Zeeland maandagmiddag. Hij zat zondag in een restaurantje te eten toen de zware aardbeving het Indonesische eiland Lombok en de Gili-eilanden, waar hij was, trof. “Alles begon heel hard te trillen. Je kon niet meer op je benen blijven staan. Ik ben naar buiten gekropen.”
Profielfoto van Sandra Kagie
Geschreven door

“Er was chaos en paniek. Alles was donker”, gaat hij verder. Uiteindelijk wist Joost, die enkele weken op vakantie is in Indonesië, een hogergelegen resort te bereiken. Op een strandbedje in een open veld heeft hij vervolgens de nacht doorgebracht. “Ik heb op en af wat geslapen”, vertelt hij. Ook kon hij vrij snel aan familie en vrienden laten weten dat hij veilig was.  

Zeker de eerste uren na de aardbeving was het nog een behoorlijke chaos. Er waren meerdere naschokken. De tsunamiwaarschuwing die volgde op de aardbeving kreeg Joost ook mee. En die waarschuwing zorgde weer voor behoorlijk wat paniek. “Gelukkig kregen we al snel door dat deze weer was ingetrokken.” 

'In principe wil ik hier blijven'
Op het resort waren meer Nederlanders. Veel van hen wilden volgens Joost snel naar huis. Maar dat gevoel heeft hij niet. “Ik weet nog niet precies wat ik nu ga doen. Maar in principe wil ik wel hier blijven. Ik was nog maar net aangekomen op de Gili’s. Daar wil ik eigenlijk wel naar terug. Als het bericht vandaag of morgen komt dat het er veilig is dan overweeg ik om terug te gaan.” 

Momenteel is Joost op Lombok. Daar is hij naartoe gegaan met de eigenaar van het hostel op de Gili’s waar hij verbleef. Hij is opgevangen door het gezin van de eigenaar. “We zitten hier hoog. Maar toch willen de mensen hier vanavond nog buiten slapen. Ze vertellen mij dat ze in 35 jaar niet zo’n beving hebben meegemaakt.”

Zeker 91 doden
Bij de aardbeving met een kracht van 7,0 zijn zeker 91 mensen omgekomen. De Indonesische autoriteiten verwachten dat dit aantal zal oplopen. Er zijn honderden gewonden en duizenden huizen zijn verwoest.

 

 

 

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.