Politiebond wil hogere boetes voor mensen die gaan filmen na een ongeluk - Omroep Brabant

Politiebond wil hogere boetes voor mensen die gaan filmen na een ongeluk

6 augustus 2018 om 15:53
nl
De Nederlandse Politiebond wil hogere boetes voor mensen die uit sensatiezucht filmen bij een ongeluk. Dat zei Jan Struijs, voorzitter van de bond maandag op NPO Radio 1. Hij deed de uitspraak nadat afgelopen weekend 25 automobilisten hun mobieltje pakten om te filmen na een dodelijk ongeval op de A58 bij Gilze.
Profielfoto van Marrie Meeuwsen
Geschreven door
Marrie Meeuwsen

Zij kregen een boete van 237 euro voor rijdend filmen. "Wat mij betreft mag dat bij het onnodig filmen van een ongeluk verdubbeld worden. We gaan dat binnenkort bespreken in het reguliere overleg met het Openbaar Ministerie'', aldus Struijs.

'Filmen na ongeluk geen uitzondering'
"Ik heb uitvoerig contact gehad met de hulpverleners bij het ongeluk met dodelijke afloop op de A58. Auto's op de andere rijbaan werden stilgezet waardoor er bijna nog een ongeluk plaatsvond, sporenonderzoek werd gedwarsboomd, hulpverleners in de weg gezeten", schetst Struijs de situatie op de snelweg. "Dit was geen uitzondering, we horen dat steeds meer van agenten en hulpverleners." 

Ook het online plaatsen van de beelden zou bestraft moeten kunnen worden, zei de voorzitter van de Politiebond maandag. Die boetes mogen wat hem betreft nog hoger zijn. 

'Onnodig leed'
"Er zijn twee handelingen", legt Struijs uit: "Het filmen op zich, en het plaatsen op sociale media. Zeker dat laatste hindert vaak op allerlei manieren het onderzoek. En het brengt onnodig leed met zich mee. Ik zou wel willen verkennen of daar grenzen aan te stellen zijn, of het strafbaar te stellen is. Een flinke boete kan een ‘wake-up call’ zijn voor mensen."

Wachten op privacy instellingen...

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.