Sluizen in Brabant minder open door droogte, wachttijd voor schepen tot vier uur

7 augustus 2018 om 13:48
nl
De sluizen in Brabant en Noord-Limburg worden vanaf deze week minder vaak opengesteld. Dat komt door de lage waterstand op onder meer de rivier de Maas. Elke keer dat een sluis wordt bediend, gaat er wat water verloren. Om dit verlies tot een minimum te beperken, wil Rijkswaterstaat zoveel mogelijk schepen tegelijk door de sluizen laten gaan. De maatregel geldt voor de Maas, maar ook voor de kanalen in onze provincie.
Profielfoto van Sandra Kagie
Geschreven door

Schepen moeten dus op elkaar wachten waardoor de wachttijden bij de sluizen kunnen oplopen tot vier uur voor beroeps- en recreatievaart.

“De afgelopen weken waren de wachttijden al enigszins opgelopen omdat we scheepvaart bij elkaar lieten komen, maar de lage afvoer op de Maas blijft aanhouden, daarom is deze keuze nu gemaakt”, laat Rijkswaterstaat weten. “We hebben het voordeel dat het op dit moment vrij rustig is op de Maas qua beroepsvaart.”

Wachten op privacy instellingen...

Diepgang
De lage afvoeren hebben geen gevolgen voor de diepgang van beroepsvaarders. De boten kunnen nog steeds varen met hun gewenste gewicht en de vracht hoeft niet aangepast te worden. Dat komt doordat de Maas en de kanalen in Limburg en Brabant gestuwd zijn. Daardoor wordt het water tussen de stuwen op peil gehouden. 

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.