'Wilt u niet filmen dat wij iemand aan het reanimeren zijn?', agent doet oproep na rampentoerisme

7 augustus 2018 om 09:19
nl
Het is een steeds groter wordend probleem, weggebruikers die direct na een ernstig ongeluk foto's maken. Dat werd nog maar weer eens duidelijk na een dodelijk ongeval op de A58 afgelopen zaterdag bij Bavel. Daarbij deelde de politie een serie boetes uit aan mensen die beelden wilden maken van de ravage en het slachtoffer. In het programma Laat op één deed agent Koen Simmers, die aanwezig was bij het ongeluk, de oproep om te stoppen met filmen bij ongelukken.
Profielfoto van der Valk Tobias van
Geschreven door
der Valk Tobias van

"Een van de eerste dingen die ik zag was dat het slachtoffer bekneld lag in de auto. Kort daarna zag ik dat mensen aan het filmen waren. Toen werd ik heel boos", aldus Simmers. Net nadat de agent twee mannen had weggestuurd, kwam er alweer een vrouw aanlopen, ze begon de reanimatie te filmen. "Een collega stuurde haar weg, maar ze bleef gewoon staan. Toen sprak ik haar aan, maar ze bleef opnieuw staan. Toen ben ik duidelijker geweest en ging ze weg."

'Idioot', noemt Simmers het dat hij mensen hier op moet aanspreken. Maar het heeft ook invloed op het werk dat hij en andere hulpverleners proberen te doen: "Ik moest mijn verhoor met getuigen drie keer onderbreken."

Wachten op privacy instellingen...

Sommige filmers zorgen zelf bovendien weer voor levensgevaarlijke situaties, zoals bij het ongeluk op de A58: "Een busje aan de andere kant stopte gewoon midden op de snelweg om te kijken en filmen. Toen zijn we ook begonnen met bekeuren. Maar daar zijn we op dat moment helemaal niet voor. We moeten hulpverlenen." 

Schrijnend voorbeeld
De incidenten die plaatsvonden op de A58 zijn geen uitzondering, vertelt Simmers: "Ik heb meegemaakt dat iemand was overleden en iemand voor mijn neus naar het slachtoffer liep, een foto maakte, en weer wegliep. Ik kon daar niks aan doen, want het is niet verboden om te filmen op de openbare weg."

Naast dat Simmers constateert dat het filmen problemen voor hulpverleners oplevert, zet hij ook vraagtekens bij de snelheid waarop de beelden naar buiten komen. "Het komt voor dat nabestaanden eerder weten dat hun dierbaren zijn overleden, dan dat de politie het nieuws kan brengen. Moeten dit soort beelden echt al na een uur online staan? Waarom kan dat niet een dag later?"

Maatregelen
Simmers pleit voor maatregelen. "Rampentoerisme is van alle tijden, maar het probleem is dat mensen nu echt filmen. Dat gaat veel te ver." Een optie zou een campagne zijn om dit gedrag tegen te gaan. Ook pleit hij net als de politiebond voor hogere boetes. 

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.