Video

Oogst mislukt, maar Brabantse rijst heeft wel toekomst... bijvoorbeeld voor karton en plastic

7 augustus 2018 om 12:00
nl
Zijn oogst zal door de aanhoudende droogte mislukken, maar toch blijft rijstteler Jan Veerhuis uit Bosschenhoofd enthousiast. De bizarre, hete zomer heeft hem weer wijzer gemaakt in zijn streven om rijst in Brabant een toonaangevend gewas te laten worden.
Profielfoto van Paul Post
Geschreven door
Paul Post

Op zijn velden legt hij uit wat rijst voor hem zo speciaal maakt. "Het is niet alleen om op te eten. De wortels zijn een uitstekende bodembemester. Een boer kan dus bijvoorbeeld het ene jaar mais, het tweede jaar aardappelen en het derde jaar rijst zetten. Van de stro kan je karton maken en van het rijstkaf en de te kleine rijstkorrels plastic."

Kleine oogst

Maar op zijn proefkwekerij verwacht hij dit jaar een kleine oogst. Want de droogte heeft veel rijstplanten de nek om gedraaid. Veerhuis had dat kunnen voorkomen, maar heeft dat bewust niet gedaan.

"Ik had natuurlijk kunnen beregenen en besproeien, maar dan beïnvloed ik de natuurlijke situatie. Met deze proeftuin wil ik juist niet de boel beïnvloeden, maar kijken hoe de rijst zich in ons klimaat staande houdt. Door onze extreme zomer is dat nu dus mis gegaan en zal de opbrengst maar tien of vijftien procent zijn."

Brabantse rijst

Maar toch gaat Veerhuis enthousiast verder met het het kweken en telen van Brabantse rijst. Want voor hem is het geen ludieke hobby, maar een serieuze zaak.

"Dit is allemaal nog vooronderzoek in een proeftuin. Maar ik hoop de komende jaren aan te tonen dat rijst in Nederland ook rendabel kan zijn."

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.