De soap rond accordeonist Juul in Etten-Leur duurt voort: stoppen of niet?

7 augustus 2018 om 16:36
nl
Accordeonist Juul weet het allemaal even niet meer. Moet hij nou wél of niet zijn muziek ter gehore brengen aan de mensen in Etten-Leur. Het begon namelijk allemaal met een goed idee vanuit een warm hart. Een mooi initiatief om geld op te halen voor het goede doel, maar inmiddels is Juul de wanhoop nabij.
Profielfoto van Birgit Verhoeven
Geschreven door
Birgit Verhoeven

Een klagende criticus uit de buurt bracht de zaak aan het rollen. Juul speelde met enige regelmaat zijn vrolijke deuntjes bij de Moeierboom op de markt in Etten-Leur, maar niet iedereen zat daar dus op te wachten. Bij de buurtwacht kwam dan ook begin april een geluid van ongenoegen binnen. Deze buurtwacht bracht de muzikant het spijtige nieuws, inclusief een verzoek om dan gewoon wat zachter te spelen. Sindsdien zit Juul in dubio.

Wachten op privacy instellingen...

Het liefst zou hij willen spelen, want veel mensen waarderen zijn muziek. Vooral voor zijn interpretatie van ‘Spanish Eye’ van Julio Iglesias komen veel verzoekjes binnen.  De lol is er onderhand wel vanaf, want hij speelt al best zacht. Als de buurt en de gemeente dan nog zo lastig blijven doen, hoeft het van hem niet meer. Of toch wel?

Vlak na Juuls aankondiging om te stoppen begin april, kwamen mensen namelijk in actie. Juul moet blijven, vonden zij. Juul besloot te blijven, natuurlijk.  Dit weekend ging het echter helemaal fout toen hij bekogeld werd met eieren. Juul besloot te stoppen, om vlak daarna tóch weer te besluiten om door te gaan.

Maar, je voelt hem al aankomen, daarmee was de kous niet af. Juul heeft namelijk helemaal geen vergunning om te spelen. Dat is volgens hem niet nodig, omdat hij geld ophaalt voor een ander en niet voor zichzelf. Toch wil de gemeente hem nu wel aan de vergunning hebben, na diverse meldingen van geluidsoverlast bij de politie en gemeente. “Deze regels gelden voor alle straatmuzikanten”, vertelt een woordvoerder.

En daarbij komt dan ook kijken, dat hij niet langer dan een half uur op één plek mag spelen, en dat hij zijn geliefde Mickey Mouse knuffel niet meer neer mag zetten. Je snapt: voor Juul is dit dé druppel. Hij stopt. Alweer. Met natuurlijk een kleine slag om de arm. Want als de gemeente zich wat schappelijker op zou stellen, wil hij er nog best eens over nadenken. 

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.