Mathieu van der Poel stapt af bij EK mountainbiken: 'Ik reed meer achteruit dan vooruit'

7 augustus 2018 om 18:07
nl
Mathieu van der Poel heeft geen rol van betekenis kunnen spelen bij de Europese titelstrijd op de mountainbike in Glasgow. De 23-jarige Brabander stapte al na twee ronden af. Michiel van der Heijden reed de wedstrijd wel uit en werd 25e op ruime achterstand van de Zwitserse winnaar Lars Förster.
Profielfoto van Roxanne Hazenberg
Geschreven door

Het EK mountainbike werd zo een Zwitsers feestje. Bij de vrouwen reed de Zwitserse Jolanda Neff naar het goud. Neff had ruim twee minuten voorsprong op de nummer twee. De enige Nederlandse deelneemster Anne Tauber moest meer dan vier minuten toegeven op de Zwitserse en werd zesde.

De verwachtingen waren vooraf hooggespannen voor Van der Poel. De veelzijdige wielrenner is op drie disciplines (weg, veld en mountainbike) de regerend Nederlands kampioen. De Europese titel heeft Van der Poel al in het veldrijden en hij ging ook op de mountainbike voor goud in Glasgow.

Onmogelijke opgave
Na 11 kilometer was die missie al haast onmogelijk geworden. Van der Poel lag op de 24e plaats met een achterstand van meer dan een minuut op de leider. En dat was reden voor hem om af te stappen. "Vanaf het begin voelde ik eigenlijk al dat de benen niet zo waren zoals ze zouden moeten zijn", zei Van der Poel bij de NOS. "Je hoopt dat het dan later nog beter gaat, maar dat was niet het geval. Het ging zelfs steeds slechter en uiteindelijk reed ik meer achteruit dan vooruit. Dan heeft het voor mij geen nut meer om de wedstrijd te vervolgen."

De Brabander kan zich nu volledig gaan richten op de wegwedstrijd van zondag in Glasgow. "Ik hoop dat de benen dan beter zijn dan vandaag."

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.