'Gratis sauna!' Artiesten hebben het zwaar op tropisch warm Theaterfestival Boulevard

DEN BOSCH - Het was dinsdag voor iedereen zweten, maar voor veel artiesten van Theaterfestival Boulevard in Den Bosch was het gewoonweg afzien. In de tenten waar de verschillende voorstellingen worden gespeeld stegen de temperaturen tot tropische hoogtes. Sommige artiesten hadden geluk, die kregen een airco.

“Want zonder airco is het toch echt niet te doen?” verzucht een van de gelukkige artiesten. “Het is wat het is", zegt Daan Mathot van de voorstelling AF.  “ Je moet het over je heen laten komen."  Ook Daan heeft een airco in zijn tent. “Ja, hartstikke lief van de organisatie dat we die hebben gehad, maar hij kan maar weinig doen. Vijf minuten heb je er profijt van en daarna is het gewoon warm!”

Airco
Esther Lindenberg is een van de artiesten zonder airco.  “Het is een grote uitdaging. Het zou me niet verbazen als het in de tent meer dan veertig graden is. We gutsen van het zweet. Ik kan me helaas niet anders kleden, dit hoort bij de voorstelling. We vertellen de mensen dat ze water mee moeten nemen en geven een flyer om mee te wapperen en we vertellen ze dat ze een gratis sauna krijgen.”

Maar ondanks de maatregelen die de artiesten kunnen nemen, zoals goed drinken, ventileren en rustig blijven, blijft het voor hen gewoon zweten. “Ik veeg iets vaker tijdens mijn tekst met mijn arm mijn neus af. Maar goed, daar is vast begrip voor", vertelt performancekunstenaar Djuna Couve. 

Zon
De tenten zijn dus zeer warm, toch zijn er ook artiesten die er graag in hadden gestaan, tenminste een met airco dan. “Wij staan hier buiten, de hele dag in de volle zon. Ik denk dat wij het warmste plekje van het hele festival hebben", vertelt Marieke Schellekens van het project 'Wat je ziet is wat je maakt'. "Maar goed, we kijken in ieder geval uit naar morgen, want dan wordt het 25 graden!” 

Deel dit artikel: