Video

Directeuren De Rooi Pannen in de fout met leerlingenaantallen, leiding neemt maatregelen

9 augustus 2018 om 11:37
nl
Twee directeuren van de afdeling Horeca van De Rooi Pannen in Eindhoven zouden gesjoemeld hebben met handtekeningen van leerlingen. De leiding van de scholengemeenschap heeft vergaande maatregelen genomen. Met een van de twee is een vertrekregeling overeengekomen; de andere directeur is een functie elders in de organisatie aangeboden.
Profielfoto van Hans Janssen
Geschreven door

Mbo-scholen moeten twee keer per jaar handtekeningen van leerlingen verzamelen en het aantal doorgeven om in aanmerking te komen voor subsidie. Per leerling levert dat vijf- tot zesduizend euro op.

'Verkeerde peilmoment'

Tiny Pheninckx, bestuursvoorzitter van De Rooi Pannen, bevestigt dat twee directieleden op het verkeerde peilmoment tijdens het schooljaar handtekeningen van leerlingen hebben opgehaald. Het Eindhovens Dagblad berichtte eerder deze woensdag hierover. Het gaat volgens Pheninckx om honderd leerlingen. De Rooi Pannen had onterechte subsidie kunnen krijgen over deze zogeheten spookleerlingen, maar dit is niet gebeurd.


Met een van de twee betrokkenen, een directeur, is een vertrekregeling afgesproken. De andere man, een adjunct-directeur, is naar de rechter gestapt om  te voorkomen dat hij intern een andere functie krijgt. Deze zaak dient donderdag 16 augustus, al hoopt Pheninckx het geschil daarvoor al 'zo goed mogelijk op te lossen.'


'Goed bedoeld, maar onhandig'

In gesprekken met de krant hebben de twee directieleden verklaard dat handtekeningen eerder waren opgehaald om praktische problemen te vermijden als leerlingen een stage hadden gepland in het buitenland. "Het lijkt goed bedoeld, maar er wordt een beetje makkelijk tegenaan gekeken", aldus Pheninckx, voor wie het 'niet honderd procent duidelijk' is wat hun beweegredenen zijn geweest. "Het was ook al hebben ze uit goeder trouw gehandeld, onhandig. Ze hadden beter kunnen overleggen met de Raad van Bestuur."


Strenge, eigen controle


Hij vindt de sanctie niet overdreven. Volgens hem tilt de Inspectie van het Onderwijs ‘terecht’ zwaar aan deze procedure. Tien jaar geleden is er een speciale landelijke commissie opgericht die erop moet toezien dat scholen zich aan de regels houden. Een aantal zou daar al te soepel mee omgaan. De Rooi Pannen controleert zelf zeven keer per jaar of het aantal opgegeven leerlingen daadwerkelijk op school is en ook een accountant kijkt hiernaar. "Een heel secuur proces",  aldus Pheninckx. "Het gaat om gemeenschapsgeld en dat willen we niet ten onrechte opstrijken. Er wordt een beetje makkelijk tegenaan gekeken."

LEES OOK: Mogelijk juridische stappen tegen Summa College Eindhoven en ROC West-Brabant

'Geen aangifte'

De Inspectie van het Onderwijs is begin mei ingeschakeld. Een woordvoerder van de inspectie spreekt van een interne zaak: "Het betrof een interne registratie van De Rooi Pannen, die geen effect heeft op de bekostiging die ze van de rijksoverheid krijgt. Eventuele maatregelen zijn dus ook een zaak van de instelling. De Rooi Pannen heeft afgewogen dat het niet nodig is om aangifte te doen, omdat er geen sprake is van eventuele verrijking. Wij zien geen aanleiding haar aan te sporen om aangifte te doen." 

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.