Video

Zelf je eigen VR-bril figuurzagen, asielzoekertjes maken kennis met films

8 augustus 2018 om 20:09
nl
Onder het genot van een lekker glaasje ranja en een zonnetje kunnen kinderen die op het azc wonen workshops volgen. Cinekid en Stichting Vrolijkheid houden in de zomervakantie het Cinekid Festival. Deze week is het festival in Oisterwijk. Kinderen tussen de 3 en 14 jaar maken kennis met techniek en film en sommige spelen zelfs mee in een nieuwe televisieserie.
Profielfoto van Paul Giezen
Geschreven door
Paul Giezen

Buiten staan twee tafels waar de kinderen druk bezig zijn met figuurzagen. Kleine plankjes worden omgetoverd tot echt VR-brillen. Ali van 14 vindt het allemaal prachtig "Hier kan je je mobiel in doen en kun je heel makkelijk filmpjes kijken en het lijkt allemaal alsof je daar echt bent." 

Ali heeft de smaak te pakken. Nadat hij er een voor zichzelf heeft gemaakt, maakt hij er ook een voor zijn broertje. "Een beetje schuren en de neus een beetje breder maken, want hij heeft pijn aan zijn neus."

Jezelf op het scherm zien
De kids kunnen zichzelf ook óp het beeldscherm zien. Via een speciaal computerspel wordt hun hoofd in het karakter geplakt. Er staat een grote kijkdoos waar kinderen voor gaan zitten in de zaal. Wanneer zij hun hoofd door het gat steken, wordt hun hoofd op het filmdoek geprojecteerd. Met de muis kunnen zij hun karakter taken laten uitvoeren en het verloop van het verhaal bepalen. "Je moet het konijn eten geven. Het konijn eet een wortel. Dit spelletje is heel leuk."

Een andere workshop die wordt gegeven is een korte stop-motion-video maken. Daarbij maken de kinderen zelf de figuurtjes voor de video. Alle figuurtjes worden op een groot vel papier gelegd. Vervolgens wordt er een foto gemaakt, waarna de figuurtjes iets worden verplaatst. Na een tijdje ontstaat er door alle foto's achter te plaatsen een korte stop-motion-video. De kinderen in het asielzoekerscentrum maken op deze manier kennis met de 'filmwereld'.

Opnames voor de televisieserie
Tijdens het Cinekid Festival worden er ook opnames gemaakt voor de nieuwe VPRO-serie Zara en de magische kicksen. Donderdag gaat een aantal kinderen figureren in de de televisieserie. Deze wordt vanaf 28 oktober rond halfacht uitgezonden op NPO3. Verschillende azc's zijn het decor van de televisieserie. De serie gaat over het  9-jarig meisje Zara dat haar magische voetbalschoenen moet terugvinden. Deze heeft zij nodig om een belangrijk azc-toernooi te winnen.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!