Video

Een eigen huis voor een prikje bouwen mét zwembad? In Minitopia doen ze het

8 augustus 2018 om 16:30
nl
Voor Thomas Trum is er geen twijfel over mogelijk. Zijn zelfgebouwde tiny house is een ‘droomhuis’. Hij is een van de bewoners van Minitopia 2, een wijkje vol zelfgebouwde huisjes dat nu aan het verrijzen is aan de Poeldonkweg in Den Bosch.
Profielfoto van der Valk Tobias van
Geschreven door
der Valk Tobias van

Een tiny house, het klinkt niet direct als een droomhuis. Vooral als een klein huis. Maar het huisje van Thomas is van alle gemakken voorzien. Keuken met vaatwasser: check. Badkamer met bubbelbad: check. Riolering: er was wat vertraging, maar inmiddels check. “Ik heb nu alle luxe die een normaal huis ook heeft.” En zo klein is het nu ook weer niet, bank, bed, tv, eettafel, alles past er makkelijk in: “Je moet vooral efficiënt omgaan met de ruimte.” 

Geen hypotheek
En dat voor een fractie van de prijs van een koophuis. Hij hoefde voor zijn bouwsel zelfs geen hypotheek af te sluiten. “Ik ben nu maandelijks 400 euro kwijt. Dat is aan pacht en we hebben een soort Vereniging Van Eigenaren met de andere bewoners van het terrein.” Zijn buren bouwden hun huis voor 5.000 euro en zijn nog bezig om een zwembad aan de leggen. “Ja, echt. Geen grap.”

Lees verder onder de video.

 

De bewoners van Minitopia mogen vijf jaar op het terrein aan de Poeldonkweg blijven. Dan moeten de huisjes wijken. Daarom moeten alle huisjes verplaatsbaar zijn. “Mijn huis moet op een dieplader de weg op kunnen”, legt bewoner Menno Versluis uit. De meesten die in de huisjes wonen, zijn creatieve starters. Of ‘mensen die denken in oplossingen’, zoals Menno het omschrijft. “Ik zat vast in het antikraak circuit. Dat is een hele onzekere manier om te wonen. Voor mij betekende vijf jaar een vaste plek al heel veel zekerheid. En het is heel leuk om je eigen huis te kunnen neerzetten.”

De toekomst?
Menno, die beginnend architect is, ontwierp wel zijn eigen huisje, maar bouwde het in tegenstelling tot Thomas niet zelf. “Ik ben niet handig genoeg, dan had het huisje er nooit zo goed uitgezien. Maar nu gaat het wel dertig tot vijftig jaar mee.” 

Voor Menno zijn de tiny houses een van dé oplossingen van de woningnood. “Met een klein budget kan je zelf al iets neerzetten. Zeker voor sociale huurwoningen kan dit een oplossing zijn.” En hij is niet de enige die er zo over denkt. Woningbouwvereniging Zayaz experimenteert al met de huisjes op Minitopia 2. 

Naast betaalbaar zijn de huisjes ook vrijwel volledig duurzaam. "Ik heb zonnepanelen op het dak en ik heb ervoor gezorgd dat ik doortrek met het water waar ik mijn handen mee was", zegt Menno. "Dit soort huisjes zijn de toekomst."

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.