Boeren die illegaal water uit sloot halen riskeren een boete, controleurs maken veel uren - Omroep Brabant
Video

Boeren die illegaal water uit sloot halen riskeren een boete, controleurs maken veel uren

8 augustus 2018 om 20:17
nl
Op veel plekken in Midden- en West-Brabant is het verboden om oppervlaktewater op te pompen. Boeren mogen geen water uit sloten of rivieren meer gebruiken om hun land te besproeien. Om dat verbod te handhaven, houden controleurs van Waterschap Brabantse Delta de boel scherp in de gaten.
Profielfoto van Stan Hamacher
Geschreven door

Als boeren nu dat gratis water gebruiken, kan ze dat duur komen te staan. Zo'n twintig controleurs houden de wateren nauwlettend in de gaten. Ron Kramer is zo'n controleur. Vorige week vatte hij de eerste overtreder in de kraag. "We zagen een harde slang liggen in de Aa of Weerijs", vertelt Kramer. "Eén en één is twee. Toen de eigenaar van de slang eraan kwam, hebben we hem erop aangesproken."

Wachten op privacy instellingen...

 

Flinke boetes
In eerste instantie krijgen overtreders een waarschuwing. Daarbij wordt gekeken of ze hadden kunnen weten dat het illegaal is om het water te gebruiken. Gaat iemand vaker in de fout dan kan het Waterschap boetes opleggen. Die kunnen in de duizenden euro's lopen en meer dan één keer gegeven worden. Het is voor Kramer geen sport om zoveel mogelijk boetes uit te delen: "Wij willen vooral de Aa of Weerijs leefbaar houden."

"We moeten met zijn allen zorgen dat het zo mooi blijft hier", gaat Kramer verder. Hij vertelt dat het waterschap veel begrip heeft voor boeren die het water normaliter gebruiken. "Maar op een gegeven moment stopt het. Nu is dat moment aangebroken."

Hoelang het verbod van kracht blijft, durft Kramer niet te zeggen. "Iedereen moet een regendans doen", lacht hij. Benieuwd waar de onttrekkingsverboden gelden? Dat kun je hier zien.

App ons!

Heb je een foutje gezien of een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.