Angstcultuur bij piloten Ryanair: 'We komen nu op voor onze rechten en gaan staken vrijdag'

8 augustus 2018 om 19:03
nl
Piloten van Ryanair willen vrijdag ook in Nederland 24 uur lang hun werk neerleggen. Dat laat de Vereniging Nederlandse Verkeersvliegers (VNV) weten. Ryanair kondigde eerder op woensdag al aan naar de rechter te stappen om eventuele stakingen in de zomer te verbieden. 'Bij Ryanair heerst een angstcultuur, maar we komen nu op voor onze rechten.'
Profielfoto van Roxanne Hazenberg
Geschreven door

Dat kort geding vindt donderdagmiddag plaats in Haarlem. Met de aankondiging sluiten de Nederlandse piloten zich aan bij collega’s in het buitenland die al eerder gingen staken, zoals in Duitsland, Ierland, België en Zweden. 

Weinig resultaat
De VNV is naar eigen zeggen al acht maanden met de vliegmaatschappij in onderhandeling voor een nieuwe cao, maar er is tot nu toe volgens de organisatie geen enkele vooruitgang geboekt. Op dit moment worden piloten niet doorbetaald bij ziekte en worden ze nu als het ware ingehuurd als zzp'er, maar mogen ze niet voor andere maatschappijen vliegen. Ze vallen daarnaast onder het Iers arbeidsrecht, waardoor ze in Nederland niet de juiste rechten zouden hebben. 

"Onder de werknemers van Ryanair heerst een enorme angstcultuur", vertelt een woordvoerder van de VNV. "Alles heeft consequenties. Zo kan het zomaar zijn dat je na het staken ineens van de ene op de andere dag gedwongen wordt te emigreren omdat er op een andere luchthaven 'meer piloten nodig zijn op dat moment'. Een voorbeeld hiervan; laatst hebben er honderd piloten gestaakt in Dublin, zij worden nu gepositioneerd in Polen."

Verschillende opleidingen
Na jaren van een pilotenoverschot op de arbeidsmarkt is er nu sprake van een tekort. Toch nemen werknemers volgens de vakbondsman niet zomaar ontslag. "Veel piloten die voor Ryanair werken, hebben een opleiding gehad die niet verbonden is aan een specifieke luchtvaartmaatschappij. Als ze in Nederland willen blijven werken, is Ryanair een van de weinige bedrijven waar ze bij terechtkunnen. We hebben geen loonconflict met de maatschappij, wel een conflict gebaseerd op de rechten van de werknemers." 

Andere bronnen zeggen echter dat alle piloten dezelfde opleiding hebben gehad, maar dat bepaalde opleidingen alleen contracten hebben met budgetmaatschappijen zoals Ryanair, waardoor piloten, als ze in Nederland willen blijven werken, alleen bij Ryanair terecht kunnen. Bij andere maatschappijen zouden ze ook meer gemaakte vlieguren nodig hebben.

Als de staking vrijdag doorgaat, vallen er zeker elf vluchten uit. Dat zijn de vluchten naar Pisa, Dublin, Praag, Catania, Lissabon, Valencia, Bratislava, Gania, Reus, Londen Stansted, en Edinburgh. Vluchten uit Zweden, Duitsland, België en Ierland komen daar nog bij. Zij doen vrijdag ook mee aan de staking.

Ryanair
"Op de website van Eindhoven Airport worden mensen dan doorverwezen naar meer informatie van Ryanair zelf", zegt een woordvoerder van Ryanair. "We proberen iedereen dan zo snel mogelijk op de hoogte te stellen. Als de passagiers toch naar de luchthaven komen, kunnen ze terecht bij de servicebalie." De woordvoerder van Ryanair wilde niet inhoudelijk ingaan op de kwestie. 

In juli vielen al duizend vluchten uit door vooral stakingen. Bijna 200.000 reizigers werden daar de dupe van. De stakingen in andere landen hadden slechts een beperkte impact op Nederlandse reizigers. Soms worden vluchten op Nederlandse bestemmingen uitgevoerd door een crew uit een ander land. Nu de Nederlandse piloten ook gaan staken, moet worden gerekend op uitval van vluchten en vertragingen.

Of de staking door mag gaan zal donderdagmiddag uit het kort geding tussen de vakbond en de vliegmaatschappij blijken. 

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.