Video

Wietje deelt koffie en 'kuukskes' uit om buurtgenoten dichter bij elkaar te brengen

8 augustus 2018 om 20:24
nl
Wilitha Theuws verhuisde zes jaar geleden naar de Geldropse wijk Coevering en meteen viel het haar op dat bewoners weinig contact met elkaar maakten. Daar moest verandering in komen, vond ze. En dus staat ze nu twee keer per week met koffie in het bos in de hoop dat mensen daar blijven staan en een kopje meedrinken. Het vijfjarig jubileum is in zicht en haar droom lijkt steeds meer werkelijkheid te worden.
Profielfoto van Ilse Schoenmakers
Geschreven door

Toen ze haar hondjes uitliet in het bos, merkte Wilitha dat mensen elkaar niet eens gedag zeiden: “Ik ben een mensenmens dus ben gewoon beginnen te buurten. Steeds meer mensen bleven plakken. Iemand zei toen dat enkel nog een bakje koffie miste, dus dat ben ik gaan regelen.” 

Eerst nam de Geldropse flatbewoonster, voor de buurt 'Wietje', zelf een kan koffie mee, maar al snel groeide dat uit tot iets groters. Een speciale kar werd ontworpen om koffie, thee, ranja, snoepjes en 'kuukskes' naar het bos te brengen. Iedere woensdag en zaterdag van drie tot vijf brengt ze de buurtbewoners bij elkaar. 

Wietje en haar kar zijn inmiddels een begrip in de wijk. Ze kent ondertussen veel meer mensen dan toen ze er kwam wonen en daardoor kunnen ook problemen opgelost worden, vertelt haar rechterhand José: "Ik had een gespleten boom die door de storm gevaarlijk was geworden en die moest om, dus ik belde Wiet. Een half uur naderhand had ik acht mannen over de vloer om die boomstam eruit te trekken." 

De gepassioneerde initiatiefneemster blijft er nuchter onder: "Als ik de mensen zie genieten, geniet ik ook." Zij waardeert vooral de inzet van haar vrijwilligers: “Zonder hen was ik nooit zo ver gekomen."  Ze hoopt dan ook snel meer vrijwilligers te krijgen om nog vaker met de kar in het bos te kunnen staan. 

Maar enkel de kar is niet genoeg. In juli is ook een festival op komst: “Ik heb nog zoveel ideeën in mijn hoofd zitten, ik ben nog lang niet klaar.”

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.