Stevige buien met onweer en hagel trekken over Brabant

9 augustus 2018 om 12:46
nl
Stevige buien met onweer hebben onze provincie bereikt. Deze kunnen gepaard gaan met hagel en de wind kan dan 'eventjes stevig uithalen'. Er kan veel neerslag in korte tijd vallen. Hiervoor waarschuwt Moniek Wulms van Weer.nl.
Profielfoto van de Bekker Peter
Geschreven door
de Bekker Peter

De precieze route van de depressie was donderdagochtend nog niet duidelijk, maar het lijkt het erop dat het westen van de provincie te maken krijgt met wat meer gestage, stevige regenval en het oosten met een reeks forse buien met hagel en onweer. Wulms: "Op grote schaal kan er tien tot twintig millimeter regen vallen, met lokaal uitschieters van veertig millimeter." In Brabant geldt een code geel vanwege het weer. In de kustprovincies is zelfs een code oranje afgegeven door het KNMI. 

Wachten op privacy instellingen...

Droog weekend

In de nacht van donderdag op vrijdag trekken de buien weg. "'s Nachts zal het nog wel wat waaien, windkracht vier tot vijf. Het wordt dan echt een beetje onstuimig", vertelt de weervrouw. 

"Vrijdag krijgen we een heel andere dag. Dan kan er nog een enkele bui vallen, met name in het noordwesten van Brabant. In het zuidoosten blijft het vrijdag misschien de hele dag droog. Daar komt de zon ook het best aan bod. Het wordt vrijdag 21 graden. Dat is onder de norm voor deze tijd van het jaar. Waarschijnlijk gaan we daarna een droog weekend tegemoet. Met geregeld zon, zaterdag 22 graden en zondag weer 28 graden."

Wachten op privacy instellingen...

Twee tot drie maanden typisch Nederlands weer nodig

De regen die valt, maakt geen eind aan de grote droogte waarmee Nederland te kampen heeft. "We hebben twee tot drie maanden typisch Nederlands weer nodig om de watervoorraad aan te vullen", vertelt directeur-generaal Michèle Blom van Rijkswaterstaat. Maatregelen die de waterschappen hebben getroffen blijven vooralsnog gewoon van kracht.

Wachten op privacy instellingen...

Schuimend laagje op de weg
De ANWB waarschuwt vanwege het naderende onweer voor 'verraderlijke gladheid'. "Door het hemelwater komen banden- en olieresten na een lange periode van droogte los van het asfalt en drijven deze als een schuimend laagje op de weg."

De ANWB raadt alle weggebruikers daarom aan 'extra alert' te zijn en het rijgedrag aan te passen aan de weersomstandigheden. "Dit geldt voor alle wegen in Nederland, zowel binnen de bebouwde kom als daarbuiten. "

Een voordeel aan de flinke buien die over Brabant gaan trekken: naarmate het harder regent, is de gladheid volgens de ANWB wel sneller verdwenen.

Wachten op privacy instellingen...

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!