'Dankzij orgaandonatie leefde onze zoon vier jaar langer' en daarom is Rita ook donor

9 augustus 2018 om 13:33
nl
Brabanders doneren de meeste organen, zo blijkt uit onderzoek. Voor sommige mensen is het een wel heel bewuste keuze. Zoals voor Rita uit Sint-Oedenrode die haar zoon verloor: "Dankzij orgaandonatie leefde hij vier jaar langer."
Profielfoto van Rene van Hoof
Geschreven door

Ze was er altijd al wel mee bezig en was zich ook bewust van de voordelen van orgaandonatie. Rita is maar al te blij dat er mensen zijn die orgaandonor willen zijn. Haar zoon, die een ernstige longaandoening had, kreeg dankzij een donor nieuwe longen. Daardoor leefde hij vier jaar langer. Dat hij uiteindelijk toch overleed was onvermijdelijk, zegt ze: "De artsen hebben al het mogelijke gedaan, maar een long is nou eenmaal een groot en belangrijk orgaan."

'Alles wat bruikbaar is'
Sinds de dood van haar zoon is ze zelf ook heel bewust orgaandonor. Op de vraag welke organen zij wil doneren antwoordt Rita: "Alles wat bruikbaar is." 

Uit cijfers van het CBS blijkt dat veel Brabanders hun organen willen doneren. In Oost-Brabant zijn de meeste geregistreerden.

Door nieuwe wetgeving op initiatief van D66 wordt in de toekomst in principe iedereen orgaandonor. Tenzij je aan de overheid kenbaar maakt dat je geen donor wilt zijn. Volgens de overheid is er een tekort aan donoren en kunnen er levens mee worden gered. 

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.