Yvette komt geregeld op Lombok en vraagt zich af: 'Waar blijft de hulp uit Nederland?'

9 augustus 2018 om 12:40
nl
“Wanneer zich waar dan ook in de wereld rampen voltrekken, staan we in ons land schouder aan schouder. Nu er in Lombok zo kort na elkaar aardbevingen zijn geweest, gebeurt er niets op grote schaal. Wij weten wat het natuurgeweld heeft aangericht en daarom zijn we zelf een crowdfunding begonnen.”
Profielfoto van Hans Janssen
Geschreven door

Het gaat Yvette Kriellaars uit Goirle bijzonder na aan het hart wat er in een paar dagen tijd is gebeurd op het Indonesische eiland Lombok. Een aantal aardbevingen heeft veel mensen het leven gekost en enorme schade aangericht. De Goirlese, haar partner Saf Lesteluhu en zijn ouders zijn kind aan huis op Lombok.

'Genoeg aan jezelf'
Zeventien jaar geleden liet haar familie een huis bouwen in Senggigi. Ook die woning liep schade op, zo kreeg de Goirlese telefonisch te horen. “Laat liggen, je hebt genoeg aan jezelf”, vertelde ze toen ze hoorde dat dorpsgenoten de troep in en om het huis aan het opruimen waren. 

“Ik kan me nog goed herinneren dat Nederland direct in actie kwam na aardbevingen in Tahiti of Turkije of modderstromen in Afrika. Toen werd vrij snel Giro 555 geopend. Nu heeft Indonesië – een land waar we in het verleden veel weggehaald hebben – hulp nodig en laat Nederland de mensen daar in de steek. Wij komen geregeld op Lombok en we zien dagelijks de armoede en het gevecht dat mensen er moeten leveren. Het kost vaak jaren om daar iets op te bouwen. Wij proberen elke keer als we er zijn op onze manier ook een steentje aan bij te dragen.”

'Bang voor nieuwe schokken'
“Nu alles is verwoest, kunnen de bewoners opnieuw beginnen aan zaken die jaren geleden van de grond zijn gekomen. Het valt niet mee om in deze dagen contact met hen te krijgen. Maar het is verschrikkelijk wat ik gezien en gehoord heb dat hen is overkomen. Mensen hebben geen onderdak en moeten in de openlucht de nacht doorbrengen. Ook, omdat ze bang zijn voor nieuwe schokken.”

Saf, haar partner, valt haar bij. "Alles is kapot. Waar wij elk jaar komen, was het vroeger niks en hebben de mensen er toch iets van kunnen maken, maar nu ligt alles weer in puin. De moskee bijvoorbeeld, die betekent alles voor de mensen daar, is helemaal ingestort. Toen ik voor het eerst hoorde van die aardbeving, was het echt schrikken. Vreselijk gewoon, je wordt er verdrietig van."

'Blij met elke donatie'
Yvette: “Mijn schoonouders waren al van plan om binnen twee weken weer naar Lombok af te reizen, nu voelen ze de noodzaak meer dan ooit. Met het geld dat wordt overgemaakt, hopen we de mensen op het eiland te helpen. We zijn net begonnen met onze crowdfunding en hebben ongeveer vijfhonderd euro binnen gekregen. Uiteraard zijn we blij met elke donatie", aldus Yvette Krielaars, die overigens niet de enige Nederlander is die, zij het, bescheiden geld aan het inzamelen is.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.