Regen komt te laat voor fruittelers: 'Hier herstellen de planten niet meer van'

9 augustus 2018 om 17:23
nl
De regen valt donderdag royaal uit de hemel. Het grootste deel van de provincie stond te juichen toen de eerste druppels de aarde raakten, maar fruittelers hangen de vlag niet uit. "Het is gewoon te laat in het seizoen. Hier herstellen de planten niet meer van", vertelt aardbeienteler Mark van Aert uit Zundert enigszins teleurgesteld.
Profielfoto van Marrie Meeuwsen
Geschreven door
Marrie Meeuwsen

“Door de warmte en extreme droogte is de plant veel te snel gegaan, we moesten nu al na vier weken gaan plukken wat we normaal na zes weken doen”, legt de teler uit.

De aardbeienplanten van Van Aert staan er wel groen bij maar zijn veel te klein. “De plantenomvang is de helft van normaal, dan is het bed helemaal vol en groen en moet je zoeken naar de aardbeien.”

'Echt een dramatisch jaar'
De oogst dit jaar is voor een groot deel mislukt. “We halen de helft van de kilo’s die we normaal halen. De helft van de aardbeien is ook veel te klein en die zijn helemaal niks waard. Het is echt een dramatisch jaar”, verzucht Van Aert.

De Zundertse kweker heeft in totaal vijfentwintig hectare aardbeienplanten staan. Op vijf hectare kan hij wel mooie aardbeien plukken. Die planten staan namelijk onder grote plastic tunnels. “In deze stellingen kunnen we het klimaat iets beter zelf beheersen en ontwikkelt de plant zich wel. Maar ook hier halen we wel iets minder kilo’s dan andere jaren”, vertelt Van Aert.

'Zaderiger en uitgedroogd'
De aardbeien uit de tunnels zijn mooi blinkend rood. “Hier wordt je vrolijk van. Buiten zijn ze zaderiger en meer uitgedroogd, die hebben gewoon meer last gehad van de hitte en de droogte”, klinkt het teleurgesteld.

Het liefst zou Van Aert al zijn aardbeien op stellingen plaatsen in tunnels. “Het klimaat wordt extremer, we moeten mee veranderen. We moeten letterlijk de risico’s afdekken door er een tent over te zetten.”

'Dit jaar moet er flink geld bij'
Volgens de kweker is dat ook absoluut de toekomst voor de aardbeienteelt in Nederland. “De buitenteelt zal niet helemaal verdwijnen maar de trend is dat er meer stellingen bijkomen. Zo’n jaar als dit zal dat proces alleen maar versnellen”, voorspelt Van Aert.

Voor de Zundertse teler zit het er voorlopig nog niet in. “Dat laat de portemonnee niet toe. Dit jaar moet er gewoon flink geld bij.”

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.