Video

Boom viel om maar Jezus bleef gespaard, Peerke Donders-fans zoeken een écht wonder

10 augustus 2018 om 16:43
nl
Een echt wonder is het dan misschien niet, maar het is op zijn minst opvallend. In het Peerke Donders Park in Tilburg viel in januari een boom op een van kruiswegstaties. Alle beelden werden vernield, behalve die van Jezus. Vrijdag werd de gerestaureerde statie opnieuw ingezegend.
Profielfoto van Dirk Verhoeven
Geschreven door
Dirk Verhoeven

Onder toeziend oog van een klein groepje Peerke Donders-vereerders, wordt de zevende statie van de kruisweg ingezegend. Een van aanwezige is Jan Embregts, de beheerder van het park. Hij vond in januari de verwoeste beelden. 

“Het kruis was helemaal kapot. Dit beeld was helemaal stuk en eigenlijk was alles kapot. Behalve dit Christusfiguur. Daar is de boom overheen gevallen. Het is heel wonderlijk”, aldus Embregts.

Twee keer
En wat het allemaal nog opvallender maakt is dat het verhaal de ronde doet dat precies hetzelfde is gebeurd bij een kruisweg in Limburg. “Daar is bij dezelfde storm ook een boom omgewaaid, op dezelfde statie. Daar waren ook alle beelden stuk en alleen het Christusbeeld was nog heel”, vertelt Embregts.

Broeder Bernardus kent het verhaal, vertelt hij lachend. “Maar wat dat betekent, weet ik ook niet hoor.” Hij vindt het verhaal van de omgevallen boom wel een mooi symbool. “Alles kan kapot gaan, maar in ieder mens zit iets wat nooit kapot kan gaan.”

Wonder
Natuurlijk is het geen echt wonder, maar daar zijn de mensen de Petrus Donders Stichting in Tilburg eigenlijk wel naar op zoek. Want Peerke Donders, de Tilburgse priester die als zendeling naar Suriname ging, is dan wel zalig verklaard, maar dat is nog niet genoeg. 

“Wij zijn nog op zoek naar een echt wonder, zodat Peerke Donders heilig kan worden verklaard”, vertelt bestuurslid Paul Spapens. “We doen dan ook een oproep aan heel Brabant, om het voor elkaar te krijgen dat Peerke Donders heilig wordt verklaard."

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.