Video

Automatiek Marks bestaat 60 jaar: 'De nasischijf is het populairst'

10 augustus 2018 om 22:37
nl
Vette trek en zin in een snelle hap? Dan haal je toch gewoon een kroket uit de muur! Dat kan al 60 jaar bij Automatiek Marks in de Nieuwstraat in Eindhoven, zij waren de eerste Brabantse snackbar met zo'n automaat.
Profielfoto van Ilse Schoenmakers
Geschreven door

De zaak startte in 1884 als slagerij, opgericht door Alphons Marks. Hij bracht de automaten vanuit Zweden naar Brabant. De eerste kroketten verschenen pas veel later, in 1958, in de automaten. Die sloegen zó aan, dat de slager steeds meer snacks is gaan verkopen. 

De recepten zijn, ondanks de wisselingen van eigenaren, nog altijd hetzelfde:  "Wij hebben een boekje met de oude recepten, voor een deel van de snacks gebruiken we zelfs de oude machines. Maar hoe ze precies gemaakt worden blijft altijd een geheim", vertelt Chris van den Ende, die samen met zijn schoonfamilie in de snackbar staat. 


Publieksfavoriet
"Grote favoriet bij het publiek is de nasischijf", vertelt Chris. Zijn eigen favoriet is de bamischijf, op twee staat de gepaneerde frikandel. 

Dat de snacks zelf gemaakt worden is volgens hem ook waar de klanten voor terugkomen: "Ik denk dat mensen het op prijs stellen dat we echt de moeite nemen onze eigen snacks te maken." Een vaste klant beaamt dat: "Ze verkopen hier zoveel, je weet dat de snacks dus vers zijn. En ze smaken gewoon heel goed." 

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.