PSV maakt indruk en wint met 4-0 van FC Utrecht: Gastón Pereiro en Steven Bergwijn blinken uit

11 augustus 2018 om 19:39
Mark van Bommel heeft zijn eerste eredivisiewedstrijd als trainer van PSV gewonnen (4-0). De Eindhovenaren kwamen geen moment in de problemen tegen FC Utrecht en speelden bij vlagen uitstekend. PSV profiteert door de zege van het puntverlies van concurrent Ajax. De Amsterdammers, die als dé titelfavoriet worden gezien, kwamen in eigen huis niet verder dan een 1-1 gelijkspel tegen Heracles Almelo.
Profielfoto van Job Willemse
Job Willemse

Al na een kwartier kon er gejuicht worden in het Philips Stadion. Na een overtreding rondom de zestien op Luuk de Jong, mocht Gastón Pereiro van een meter of twintig aanleggen. Dat deed de Uruguayaan naar behoren: via de onderkant van de lat verdween de bal in de goal. FC Utrecht-doelman David Jensen stond aan de grond genageld en was kansloos.

Tekst gaat verder onder de tweet.

Gas terug
Na de 1-0 probeerde de ploeg van trainer Mark van Bommel nog door te drukken en de tweede goal te forceren, maar na een half uur nam PSV wat gas terug. Het liet FC Utrecht wat meer komen, al resulteerde dat niet in kansen voor de Domstedelingen. Tekenend was het moment waar doelman Jeroen Zoet de bal voor het eerst met zijn handen moest pakken, dat gebeurde in minuut 40. Ook in het restant van de eerste helft gebeurde weinig meer, waardoor PSV met een 1-0 voorsprong de kleedkamer kon gaan opzoeken.

Aan het begin van het tweede bedrijf begon FC Utrecht wat sterker, maar al snel was het PSV dat de touwtjes weer in handen kreeg. Na 57 minuten kon het Eindhovense publiek voor de tweede keer juichen. Steven Bergwijn kreeg de bal net buiten de zestien in de voeten na een afvallende corner. De 20-jarige linksbuiten legde de bal in één keer goed voor zijn rechter en dacht niet na: met een knal in de verre hoek zorgde hij voor de 2-0 in Eindhoven. Het doelpunt van Bergwijn is achteraf gezien niet opvallend te noemen, aangezien de aanvaller van PSV in de laatste drie wedstrijden tegen FC Utrecht ook telkens het net wist te vinden.

Swingend PSV
Na de tweede goal was het verzet van FC Utrecht verdwenen en bij vlagen zag het publiek in Eindhoven een swingend PSV. De ploeg van Van Bommel kreeg via Bergwijn en Lozano nog kansen, en na 78 minuten werd er opnieuw gescoord. Luuk de Jong ging alleen af op doelman Jensen maar schoot de bal tegen de Deense keeper aan, maar in de rebound was het Lozano die niet nadacht en verwoestend uithaalde: 3-0.

Meteen daarna ging PSV weer verder met druk zetten. Na een mooie dribbel door de verdediging van FC Utrecht liep Bergwijn alleen af op Jensen. De aanvaller was te sociaal en wilde de bal op De Jong afleggen, maar de pass was niet zuiver genoeg en daardoor kon er nog een Utrecht-verdediger tussenkomen. Uit de corner die daaruit volgde was het wél raak: Denzel Dumfries kopte binnen en zette daarmee de latere eindstand op het scorebord: 4-0.

De wedstrijd hielden we LIVE bij, lees het onder de afbeelding nog eens rustig terug.

AFGELOPEN! PSV wint de eerste competitiewedstrijd met 4-0 van FC Utrecht. Doelpunten werden gemaakt door Gastón Pereiro, Steven Bergwijn, Hirving Lozano en Denzelf Dumfries.

'90 Er komen drie minuten blessuretijd bij.

'85 De andere uitblinker aan PSV-zijde, vooral in de tweede helft, Steven Bergwijn wordt door Mark van Bommel naar de kant gehaald. De linksbuiten krijgt een staande ovatie. Donyell Malen is zijn vervanger.

'81 Een publiekswissel voor Gastón Pereiro. Zijn vervanger: Maximiliano Romero. De Argentijn maakt zijn debuut voor PSV, daar waar hij al in januari in Eindhoven neerstreek. Blessures hielden hem tot aan vandaag aan de kant.

'80 Doelpunt PSV! 4-0. En daar komt PSV dan toch op 4-0. Uit de corner die ontstond uit de kans die Bergwijn wilden afleggen kopt Denzel Dumfries binnen. Zijn eerste doelpunt in het shirt van PSV.

Een minuut later moet PSV op 4-0 komen, maar Steven Bergwijn is te sociaal en wil de bal afleggen op Luuk de Jong, maar daardoor kan er net een speler van FC Utrecht tussen komen.

'78 Doelpunt PSV! 3-0. Hirving Lozano knalt de bal achter Utrecht-doelman Jensen nadat Luuk de Jong in een één op één situatie niet kon scoren. In de rebound schiet de Mexicaan kiezelhard de bal binnen.

'73 PSV drukt na de 2-0 door en is op zoek naar meer doelpunten. Een goede actie van Steven Bergwijn wordt gevolgd door een schot dat wordt gekeerd door doelman Jensen. Enkele secondes later is het Hirving Lozano die de bal verrassend in de korte hoek schiet, maar opnieuw staat Jensen in de weg.

Dante Rigo is een 19-jarige middenvelder. Afgelopen seizoen kwam de Belg tot zeven minuten in de eredivisie onder Cocu. Nu geeft Mark van Bommel de jonge middenvelder al meer minuten: minimaal 23 minuten.

Het feit dat PSV-trainer Mark van Bommel Dante Rigo inbrengt laat zien dat Bart Ramselaar op dit moment niet in aanmerking komt voor speelminuten. De middenvelder van PSV speelde afgelopen seizoen nog veel wedstrijden onder Phillip Cocu, maar deze jaargang moet de 23-jarige Ramselaar het doen met een plek op de bank

'67 Wissel aan de kant van PSV. Pablo Rosario wordt vervangen door de belg Dante Rigo.

'65 Grote kans voor PSV. Middenvelder Pablo Rosario geeft een lange pass op Steven Bergwijn, die de bal voorgeeft bij de tweede paal. Hirving Lozano glijdt de bal net naast, zelf belandt de Mexicaan wel in de goal.

Bekijk hier het doelpunt van Steven Bergwijn:

'57 Doelpunt PSV! Steven Bergwijn schiet de bal van net buiten de zestien in de verre hoek en daardoor staat PSV met 2-0 voor. Opnieuw staat doelman Jensen aan de grond genageld. Door dit doelpunt scoort de jonge PSV-aanvaller dus voor vierde keer op rij tegen FC Utrecht.

PSV is heeft ook in de tweede helft de overhand. Veel gaat in het tweede bedrijf over de rechterkant waar Hirving Lozano gepositioneerd staat. Net gaf de Mexicaan een voorzet waarbij Pereiro uiteindelijk de bal in de handen van doelman Jensen kopt.

'52 Gele kaart voor Mark van der Maarel van FC Utrecht na een overtreding op Hirving Lozano. Uit de vrije trap komt een schot van Jorrit Hendrix, maar zijn schot gaat ruim over.

'47 FC Utrecht komt er gevaarlijk uit in een drie tegen drie situatie. Aanvaller Kerk schiet de bal uiteindelijk via Dumfries over. Uit de corner die volgt komt geen gevaar.

'46 De tweede helft is begonnen in het Philips Stadion.

"Een aardige eerste helft, waarin PSV bij vlagen hele leuke dingen liet zien. Marge van een treffer is natuurlijk niet erg ruim, maar vooralsnog is er voor de ploeg van Mark van Bommel weinig aan de hand. Van Lozano hebben we nog weinig bijzonders gezien. Angeliño en Pereiro waren in de eerste helft de smaakmakers", aldus PSV-watcher Joost van Erp over de eerste helft van PSV tegen FC Utrecht.

RUST in Eindhoven.

Nog een paar minuten tot het rustsignaal van scheidsrechter Bas Nijhuis. PSV heeft wat gas teruggenomen en Utrecht komt derhalve wat meer aan de bal en wat meer op de helft van de Eindhovenaren. PSV-doelman Jeroen Zoet heeft echter nog geen redding hoeven te verrichten.

'41 De eerste gele kaart is voor Steven Bergwijn die de bal wegtrapt op het moment dat FC Utrecht de vrije trap wilde nemen.

Bekijk hieronder de goal van Pereiro:

'28 De beste man aan PSV-zijde is op dit moment zonder twijfel doelpuntenmaker Pereiro. De Uruguayaan werd in de voorbereiding nadrukkelijk vooruit geschoven door zijn trainer Mark van Bommel als belangrijke man bij PSV. Op zijn favoriete nummer tien positie betaald hij tot dusverre het vertrouwen goed uit.

Tekst gaat door onder de afbeelding.

Na een kwart wedstrijd gespeeld te hebben staat PSV nog met 1-0 voor door een doelpunt van Gastón Pereiro. Aan Eindhovense-zijde valt verder Angeliño op. De Spaanse linksback laat een enorme drive zien en stoomt constant mee op aan de linkerkant van het veld.

'20 Opnieuw een grote kans voor PSV: Pereiro kopt een voorzet van Angeliño richting de goal van FC Utrecht, maar de bal wordt op tijd geblokt.

Gastón Pereiro schiet PSV op voorsprong. De Uruguayaan lepelt de bal over de muur heen en de bal gaat via de onderkant van de lat de goal in. Utrecht-doelman David Jensen staat aan de grond genageld en kan alleen toekijken.

'16 Doelpunt PSV! De Eindhovenaren krijgen een vrije trap op twintig meter van de goal. Gastón Pereiro schiet binnen.

'12 Eerste aanval van FC Utrecht. De bezoekers kregen redelijk wat ruimte op de helft van PSV, tot een echte kans kwam het niet.

OPVALLEND: Bij PSV start Hirving Lozano vanaf de rechterkant, terwijl de cijfers vorig seizoen nog uitwezen dat de Mexicaan vanaf links beter rendeert. Steven Bergwijn staat nu aan de linkerkant.

'4 PSV begint sterk en veel gaat nu al via rechtsback Denzelf Dumfries die net een corner verdient, daar komt geen gevaar uit.

De vraag is nu natuurlijk: gaat het elftal van Mark van Bommel profiteren van het verrassende puntverlies van Ajax. De Amsterdammers speelden in eigen huis met 1-1 gelijk tegen Heracles Almelo.

'1 De wedstrijd is begonnen in Eindhoven. Het seizoen voor PSV is dus ook begonnen.

De spelers betreden het veld in het Philips Stadion. De wedstrijd staat onder leiding van scheidsrechter Bas Nijhuis. De wedstrijd staat op het punt van beginnen.

"PSV wil wat laten zien na de misstap van vorige week tegen Feyenoord. Gezien de opstelling van vanavond, zijn de intenties aanvallend. Ik ben benieuwd hoe fit en scherp Hirving Lozano is. Normaal gesproken is dit een wedstrijd waarin PSV met twee, drie doelpunten verschil gaat winnen", aldus PSV-watcher Joost van Erp.

PSV - FC Utrecht en de feiten:

• Steven Bergwijn was in de laatste drie duels met FC Utrecht, telkens goed voor één doelpunt.

• PSV verloor de laatste zestien wedstrijden geen enkele keer een openingswedstrijd in het eigen Philips Stadion.

• Luuk de Jong zal de thuiswedstrijd van vorig seizoen nog goed herinneren. PSV won met 3-0, en de spits scoorde met een fraaie omhaal. De wedstrijd in de Galgenwaard werd met 1-7 gewonnen door de Eindhovenaren

• De defensie van PSV is op drie plekken gewijzigd met die van vorig seizoen. Denzel Dumfries, Nick Viergever en Angeliño starten in de basis. Alleen Daniel Schwaab heeft zijn basisplek t.o.v. vorig seizoen behouden.

Ook de opstelling van tegenstander FC Utrecht is bekend: Jensen; Troupée, Van der Maarel, Leeuwin, Janssen, Guwara; Klaiber, Gustafson, Emanuelson; Kerk, Van de Streek.

Bij PSV keert Hirving Lozano terug in de basis. De Mexicaan speelde mede door het afgelopen WK in Rusland niet de gehele wedstrijd tegen Feyenoord om de Johan Cruijff Schaal. Ook raakte de aanvaller begin deze week licht geblesseerd tijdens de training. Mark van Bommel liet gisteren tijdens de persconferentie al weten dat de Mexicaan fit genoeg was om te spelen.

Bekijk hieronder de opstelling van PSV tegen FC Utrecht, tekst gaat verder onder de tweet.

Geen verrassingen in de opstelling van PSV. Hirving Lozano keert zoals verwacht werd terug in de basiself en ook Pablo Rosario verschijnt aan de aftrap. Maximiliano Romero zit op de bank en zou vandaag zijn officiële debuut kunnen maken voor de Eindhovenaren.