Video

Steeds meer keuze in de liefde, maar ook steeds meer alleenstaanden in Brabant

12 augustus 2018 om 11:53
nl
Door datingsites als Tinder en Happn is het steeds gemakkelijker geworden om een date te regelen. Maar de lat om een relatie te beginnen, ligt steeds hoger. Het aantal alleenstaanden in Brabant neemt fors toe. “Het is tegenwoordig heel romantisch om allebei tegelijkertijd Tinder van je telefoon te verwijderen.”
Profielfoto van Bert van Doorn
Geschreven door

Psycholoog Tila Pronk van Tilburg University doet veel onderzoek naar de liefde en zij waarschuwt voor de problemen die kunnen ontstaan bij de toename van het aantal alleenstaanden. “Dat heeft gevolgen voor de huisvesting en de gezondheid. Het brengt veel kosten met zich mee.”

Wachten op privacy instellingen...


‘Single mannen minder gezond’
Uit onderzoek blijkt dat mannen in relaties gezonder zijn dan mannen die geen partner hebben. “Dat komt omdat ze dan beter in de gaten worden gehouden. Als ze lang hoesten of zo, dan zegt hun vrouw dat ze naar de dokter moeten. Je neemt elkaars gezondheid serieus in een relatie.” 

Het CBS voorspelt dat in 2060 vijfenveertig procent van alle huishoudens bestaat uit één persoon. Dat betekent in Brabant dat er dan 600.000 alleenstaanden zullen zijn, dat zijn er nu 400.000. En dat is nog maar een voorzichtige schatting van het CBS. Volgens sommigen bestaat de helft van de Nederlandse bevolking in 2060 uit alleenstaanden. 

‘Mijlpaal in de moderne relatie’

Volgens Pronk is er veel veranderd door het online daten. “Vroeger ging je op stap in de kroeg in je eigen dorp en dan had je een paar potentiële partners om uit te kiezen. Online is de keuze onbeperkt en kun je uit duizenden potentiële partners kiezen. Je ziet ook duidelijk dat mensen een fase doorlopen waarin ze veel contacten hebben, waarin ze veel ‘projecten’ hebben lopen.”

Uiteindelijk volgt er meestal wel een keuze voor één iemand om mee verder te gaan. “Dat wordt dan ook uitgesproken. En dan verwijder je Tinder samen. Dat is heel romantisch. Dat is een mijlpaal in een moderne relatie. Dat is een soort van eerste stap naar serieus samenzijn.”

‘Heel normaal dat je vooruitgaat’

Wellicht dat we in de verre toekomst helemaal geen langdurige relaties meer hebben. Dat de wereld dan bestaat uit een groep singles die voortdurend op zoek is naar een nieuwe liefde. “Veel mensen doen dat ook. Als ze zich niet meer verliefd voelen, is het doodnormaal dat je vooruitgaat. Dat terwijl in alle relaties het gevoel van verliefdheid afneemt. Het is nog maar de vraag hoe dat er in de toekomst uit gaat zien.”

Wil je meer weten over hoe Brabant in de toekomst met de liefde omgaat? Kijk dan naar Brabant 2050 waarin presentator Merlijn Passier onderzoekt hoe de wereld eruitziet in 2050. Vanaf 17 juni is Brabant 2050 tien weken lang iedere zondag te zien op Omroep Brabant televisie. De uitzendingen vind je ook op omroepbrabant.nl/uitzendinggemist. Alles over de afleveringen is terug te lezen op omroepbrabant.nl/brabant2050.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.