Mathieu van der Poel na zilver op wegwedstrijd EK: 'Ik denk dat de beste heeft gewonnen'

12 augustus 2018 om 17:44
nl
Mathieu van der Poel heeft in Glasgow bij het EK wielrennen net naast het goud in de wegwedstrijd gegrepen. De Nederlands kampioen legde het in de sprint om de titel af tegen de Italiaan Matteo Trentin. Na de wedstrijd op een nat parcours stonden er uiteindelijk drie (oud-)veldrijders op het podium. De Belg Wout van Aert werd namelijk derde. "Mathieu zelf zal wel even balen, maar wij zijn gewoon trots op deze zilveren plak”, zei bondscoach Thorwald Veneberg na afloop.
Profielfoto van Malini Witlox
Geschreven door

Veneberg was tevreden ondanks het verlies. “Een prachtige afsluiter van een succesvol EK. De hele ploeg reed gewoon goed. We hadden niet echt een duidelijke tactiek uitgestippeld, maar de jongens moesten gewoon met iedere aanval in de finale mee springen. En we wisten dat Mathieu ontzettend snel zou zijn na een zware koers. Dat bewijst hij toch maar opnieuw."

Tekst gaat door onder de tweet.

Wachten op privacy instellingen...

'Goede wiel gekozen'

"Ik denk dat de beste heeft gewonnen", zei Van der Poel na afloop. "Ik had het goede wiel gekozen. Ik moest heel even inhouden in de sprint, maar ook dan had ik hem niet meer ingehaald. Ik moet tevreden zijn met zilver. Het was een enorm zware koers. Het is geen moment rustig geweest. Het was vanaf het begin gas open."

De weersomstandigheden zorgden in Glasgow voor veel problemen. Veel renners reden lek en er waren meerdere valpartijen. Wereldkampioen Peter Sagan, kanshebber voor de zege,  moest na 85 kilometer opgeven. Hij had naar eigen zeggen nog last van een valpartij in de Tour de France.

Valpartij

Met nog vijftig kilometer te gaan kwam een tiental renners op kop te liggen, waarbij met Maurits Lammertink en Mathieu van der Poel twee Nederlanders zaten. Door een valpartij van Lammertink werd de kopgroep verkleind tot vier renners: Van der Poel, Wout Van Aert, Matteo Trentin en Jesús Herrada bleven vooraan over. Even later sloot Davide Cimolai aan. Hij trok de sprint aan voor zijn landgenoot die eerste werd. 

Voor Italië is het dubbel feest. Marta Bastianelli won eerder deze week bij de vrouwen. Ze klopte Marianne Vos.

 

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.