'Sneu dat de maisoogst mislukt is', maar deze vrienden maken er een nostalgisch evenement van - Omroep Brabant

'Sneu dat de maisoogst mislukt is', maar deze vrienden maken er een nostalgisch evenement van

12 augustus 2018 om 18:50
nl
Dat het de afgelopen weken te warm en droog was voor veel landbouwgewassen is geen nieuws meer. Ook voor de mais heeft het warme weer grote gevolgen. Harrie van Boekel en zo’n vijftien vrienden en kennissen, maakte dat niks uit. Zij hakselden zondag op een ouderwetse manier de eerste mais, ‘gewoon voor de lol’.
Profielfoto van Rebecca Seunis
Geschreven door
Rebecca Seunis

Normaal gesproken wordt mais in september gehakseld. Daar wordt dan veevoer van gemaakt. De mais heeft nu te weinig voedingswaarde voor dierenvoer. Maar de mais moet evengoed versnipperd worden. Vijftien vrienden besloten dat op een ouderwetse manier aan te pakken.

Een mooie dag
“Door het droge en hete weer is alles kapot en mocht de mais er nu al af. Het weer was nog goed en zo konden we met dat ouderwetse spul over het land. We hebben er een mooie dag van gemaakt.”

Tussen Vinkel en Heeswijk mochten ze de akkers van een boer hakselen. “We hebben oude machines gekocht en het is geweldig gelukt. Het is de techniek die zeg maar 35 tot 40 jaar geleden werd gebruikt. Tegenwoordig gaat dat allemaal met grote machines.”

Wat dat ouderwets hakselen zo leuk maakt? “Het blijft toch iets aparts, iets nostalgisch. Er kwamen ook veel mensen kijken. Wij deden het puur voor ons plezier. Maar voor de boeren is het natuurlijk wel sneu dat de oogst mislukt is.”

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.