Video

Heel 't dorp aan het mineraalwater om corsowagen in een soep van plastic flesjes te laten verdwijnen

12 augustus 2018 om 19:16
nl
Schijf, dat in 2017 het bloemencorso Zundert won, zit massaal aan het mineraalwater. Niet alleen de bouwers in de tent zetten het op een drinken, ook het hele dorp lurkt mee. De bouwers hebben duizenden lege flesjes van één merk mineraalwater nodig om de corso-creatie The Last Yeti te laten wegzinken in een plasticsoep.
Profielfoto van Rob Bartol
Geschreven door
Rob Bartol

De plasticsoep bestaat uit maar liefst 10.000 groene flesjes die groenachtig van kleur zijn. “Heel Schijf drinkt mee”, zegt Mariska van Nijnatten. 

“Ik drink liever bier, dan dit spul. Maar wat moet dat moet”, zegt een van de bouwers die zojuist een flesje mineraalwater heeft opengedraaid. De verschrikkelijke sneeuwman van Schijf, rust als het ware op de plasticsoep van tienduizend groene flesjes. De flesjes symboliseren het smeltende ijs waar de Yeti uiteindelijk doorheen zakt, maar ook de plasticsoep die drijft in de wereldzeeën.

Heel het dorp aan het mineraal

‘Heel Schijf aan het mineraal’ en daar is geen woord van gelogen. “Ik denk dat we nu al zo’n 3000 flesjes met een halve liter inhoud hebben gedronken, dus reken maar wat uit wat nog leeg moet”, zegt Van Nijnatten. 

Het merk mineraalwater dat z’n water stopt in de felbegeerde groene flesjes, is maar bij één supermarkt in het dorp en wijde omgeving te vinden. “Die zitten dan ook regelmatig met lege schappen”, zegt de voorzitter van het buurtschap. “We hebben zelfs een pallet laten bezorgen, zodat we niet keer op keer naar de supermarkt moeten. De drinkers kunnen het nu ook in de tent  kopen, leegdrinken en het flesje voor de wagen en de Yeti bewaren.”

The Last Yeti gaat hoge ogen gooien

In de corsopool, die jaarlijks wordt georganiseerd door het corsomagazine Corsief, staat het ontwerp  The Last Yeti in de top drie van wagens, die het corso kunnen winnen. Huub van Caam, één van de ontwerpers van de verschrikkelijke sneeuwman, wil echter niets weten van die top drie en de verwachtingen die dat kan wekken. “Laat ons nou maar lekker bouwen, dat is het belangrijkste. De rest zien we vanzelf wel.” Ook hij neemt nog een slok uit zo’n felbegeerd groenachtig flesje. ‘Nog zevenduizend te gaan”, zegt hij. 

Voor het corso 2018 zit het dorp Schijf massaal aan het mineraal en er moet nog fors door worden gedronken om het totaal van tienduizend  flesjes leeg te krijgen. Voor wie een handje wil helpen: het gaat om de groene halveliterflesjes van het merk Saskia die worden verkocht bij de Lidl.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.