Video

Brabantse kids hebben nog vakantie, leraren zijn al aan de bak: 'De wekker ging vroeg vanmorgen'

13 augustus 2018 om 15:06
nl
De zomervakantie in Brabant is bijna voorbij. De leerlingen genieten van nog van een weekje vakantie, onder meer tijdens de jeugdvakantieweek in Vught. Maar de docenten moeten zich nu al in het zweet werken. Op basisschool de Cocon worden nu al de lokalen ingeruimd. 'De wekker ging vroeg vanmorgen, maar je doet het natuurlijk voor de kinderen.'
Profielfoto van Florian van Velthoven
Geschreven door
Florian van Velthoven

 

8:00 uur. De muziek wordt hard afgespeeld en over het hele terrein is het geluid te horen. 300 Kinderen, verdeeld over 25 tenten, ontwaken langzaam. Het is tijd om gezamenlijk te ontbijten. En zoals dat hoort bij een kindervakantieweek neemt iedereen zijn eigen bordje, beker en bestek mee. Sander Kers, 29 jaar, kwam vroeger als kind en nu is hij begeleider. "Vroeger schreven de ouders de naam van de kinderen op een stukje pleister en plakten dat op het servies. Dat gebeurt nu nog steeds. Sommige dingen veranderen nooit. Levend Stratego speelde ik vroeger hier als kind. Dat ging echt op leven en dood en nu zie ik dat zelfde enthousiasme bij deze kinderen." 

5000 tosti's
Patricia Kers was er vijftig jaar geleden ook bij als kind en op haar twaalfde werd ze begeleider. "Heel de familie komt hier. Mijn moeder is 83 jaar en deelt op vrijdag en zaterdag snoep uit aan de kinderen. Dat vindt zij prachtig. Ik werk zelf in de keuken en maak zo'n vijfduizend tosti's in een week. Mijn zonen kwamen hier vroeger ook als kind. Dat was lekker makkelijk, dan hoef je geen oppas te regelen." Aron Kers, 24 jaar, is dit jaar spelcoördinator. "Door allerlei leuke spellen op te zetten hopen wij dat de kinderen gewoon een grandioze tijd hebben." Sander zegt:"Het is ongekend populair, je kan het vergelijken met een mooi festival als Tomorrowland, maar dan voor kinderen."

Hier moet je bij zijn
Voor de groep die vannacht op het kamp heeft geslapen is het tijd om de tas weer in te pakken en plaats te maken voor de volgende groep. De groep van groep vier en vijf wordt door de ouders gebracht. Sommige ouders komen het ene kind brengen en het andere kind weer ophalen. Vader Koen brengt zijn zoontje weg: "Als kind moet je hier echt bij zijn. Zijn vriendjes gaan ook allemaal naar deze vakantieweek. Hij heeft het erg naar zijn zin en het is allemaal goed georganiseerd." In de hele week komen er 1200 kinderen en werken er 500 vrijwilligers mee.

Docenten weer begonnen
Voor de docenten van basisschool De Cocon is de vakantie ten einde. Voor hen geen vakantieplezier, zij moeten alvast de lokalen inruimen voor het komende schooljaar. "Het was wel weer even wennen dat de wekker zo vroeg ging", lacht docente Lindsy Heeren, die niet kan wachten tot zij haar leerlingen weer op school kan begroeten. "De eerste schooldag blijft altijd iets moois omdat ze altijd zo lekker uitgelaten zijn. Vol enthousiaste verhalen over de vakantie. Daar heb ik heel veel zin in."

De komende week moet er nog een hoop gebeuren. "De hele klas moet weer ingeruimd worden. We moeten weer roosters maken en natuurlijk de administratie", zegt Heeren, die volgende week écht los mag met haar groep 1 en 2. "Ik ga mijn lokaal extra mooi inrichten voor ze."

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.