Politiek Etten-Leur over dramatische brand: 'Dit mag in Nederland niet gebeuren'

14 augustus 2018 om 14:49
nl
De gemeente Etten-Leur moet maatregelen nemen, zodat een drama als afgelopen weekend niet meer kan gebeuren. Dat zegt fractievoorzitter Peter van der Wulp van Algemeen Plaatselijk Belang, één van de twee grootste partijen in de gemeente. "Dat een gezin op 3 bij 4 vierkante meter woont, zonder dat dat bij de gemeente bekend is, is heel raar. Het is dramatisch gesteld met de huurwoningen in onze gemeente."
Profielfoto van Tom van den Oetelaar
Geschreven door

Bij de brand zondagnacht kwam een vrouw van 32 om het leven. Haar man raakte zwaar gewond, hun zoontje van 2 werd op het nippertje gered. Het gezin sliep in een schuur achter het woonhuis van een oom.

Uitgeschreven
De politieke partijen in Etten-Leur hebben wat informatie gekregen over de zaak, maar ze zitten nog met veel vragen. Van der Wulp: "We weten dat de vader een aantal jaren ingeschreven heeft gestaan voor een huurwoning. Hij heeft er zelf voor gekozen zich uit te schrijven. Konden ze geen woning vinden? Wellicht deden ze dat omdat ze hun oom wilden helpen." De vrouw werkte als mantelzorger voor de oom, vertelden buren.

"Was dit allemaal legaal? Dat weten we nog niet", zegt Van der Wulp. De tragische gebeurtenis geeft volgens hem maar weer eens aan hoe dramatisch het is gesteld met de beschikbaarheid van huurwoningen in Etten-Leur.

"Vroeger hadden we een woningvoorraad, konden we mensen in nood snel helpen. Dat is nu niet meer. Privé ken ik iemand die snel een huurwoning nodig heeft, dat is bijna onmogelijk. En op de particuliere markt betaal je penning 16. Prijzen van rond de 1000 euro per maand voor een rijtjeswoning zijn normaal."

Urgentieregeling
Vestigingsmanager Rob van Son van woningcorporatie Alwel laat desgevraagd weten dat er in Etten-Leur een regeling is voor mensen die dringend een huis nodig hebben. "We willen voorkomen dat mensen op straat komen te staan. Daarom is er een urgentieregeling waarbij mensen binnen zes tot negen maanden een woning van ons kunnen krijgen." 

Alwel heeft in Etten-Leur zo'n 5500  woningen. Jaarlijks komen er gemiddeld 350 huizen vrij. De wachttijd voor een woning is voor niet-urgente gevallen vijf jaar. Van Son kent de situatie van het gezin niet en kan vanwege privacyredenen ook niet verder op de zaak ingaan.

Woningnood
Donderdag heeft Algemeen Plaatselijk Belang de eerste fractievergadering na het zomerreces. "Dan gaan we dit uitgebreid bespreken. De woningnood in Etten-Leur staat bij elke partij in de gemeente nu hoger op de agenda."

Van der Wulp gaat met wethouder Van Hal van Wonen bespreken hoe de zaak snel hoog op de agenda kan worden gezet. "Het gezin dat slachtoffer was van deze dramatische brand had drie jaar ingeschreven gestaan. Het is van de zotte dat een gezin binnen drie jaar geen passende huurwoning kan vinden in Etten-Leur."

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.