Video

Dit echtpaar is nog lang niet uitgevliegerd: 'Zelfs 's nachts gaan we door!'

14 augustus 2018 om 15:17
nl
Helemaal gek op vliegeren zijn ze: Frans en Jacoline uit Veldhoven. In de winter maken ze hun eigen vliegers die ze in de zomer oplaten op vliegerfestivals door het hele land. De vakantie gaat standaard naar Zeeland, want de duinen zijn perfect voor hun hobby: "Die gekleurde vlieger zien wapperen, dat is toch geweldig."
Profielfoto van Ilse Schoenmakers
Geschreven door

De passie voor vliegeren van Frans Geerlings (72) begon al op achtjarige leeftijd: "Mijn eerste vliegertje maakte ik van takjes en een krant. Ik rende mijn hele klompen en voeten kapot, maar ik vond het geweldig." Zijn hobby werd steeds groter en hij begon mee te doen aan wedstrijdjes in de regio: "Toen werd ik er verliefd op." Ook zijn vrouw Jacoline (70) werd verliefd. Op Frans welteverstaan, het vliegeren kreeg ze er bij. Dat was in het begin even wennen maar inmiddels is ook zij helemaal om.

Vanuit je stoel
De gedeelde passie gaat het hele jaar door. Er ligt altijd een vlieger in de auto vertelt Jacoline: "Als we in de zomer even lekker gaan wandelen in het bos dan pakken we een bankje en zetten we even de vlieger uit, een lieveheersbeestje." Vroeger rende Frans nog achter de vliegers aan, maar dat is voortaan niet meer nodig: "Als er genoeg wind is en je het goed doet, kun je hem vanuit je stoel oplaten."

Nachtvliegen
Iedere winter knutselt het echtpaar aan een nieuwe vlieger, dat zorgt ervoor dat ze er inmiddels tientallen hebben. De inspiratie raakt nooit op, want in de zomer bezoeken ze verschillende vliegerfestivals. Voor inspiratie, maar ook om zelf te vliegeren, vertelt Frans: "Overdag komen we daar en zien we 's morgens al verschillende vliegers in de lucht. Het eerste wat we doen is er ook een oplaten." Jacoline vult aan: "En dan pas een kop koffie!"

Ieder uur zetten ze een andere vlieger in de lucht. Tot het donker wordt, want dan begint het nachtvliegen. Frans: "Ik heb een vlieger met wel 480 lampjes, en alle andere vliegers hebben reflecterende randen. Dat is prachtig."

Tweede jeugd
Wanneer familie en vrienden op vakantie gaan, vraagt Frans of ze willen kijken of ze een vliegertje zien. Eén keer resulteerde dat zelfs in een nieuw pronkstuk uit Bali. Een vriendin hield de grote vlieger de hele vlucht binnen handbereik, zodat er niets mee kon gebeuren. "Dat is wel heel bijzonder", glundert Jacoline. Maar ook als er geen vlieger mee terugkomt heeft Frans zijn doel bereikt: "Soms zeggen ze, Frans, ik heb helemaal geen vliegertje gezien. Dan zeg ik mooi, heb je in ieder geval aan me gedacht."

Het is een passie waar het stel niet over uitgepraat raakt. "Het is zo ontspannend, een fijn gevoel gewoon. Je bent voldaan als je iets gedaan hebt met een vlieger", glundert Frans. Jacoline vult aan: "Ik noem het altijd onze tweede jeugd. Ik voel me weer jong als die vlieger daar wappert."

 

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!