Video

Sinterklaas en de Kerstman rollen al van de band, bij deze chocoladefabrikant

14 augustus 2018 om 20:12
nl
Het is hoogzomer, toch zijn ze bij het chocoladefabriekje Petit Ami in Andel begonnen met de productie van Sinterklaas- en kerstchocoladefiguren. Petit Ami is een klein familiebedrijf waar sinds 1995 eigen gemaakte chocolade figuren worden geproduceerd. Werd het eerste jaar slechts vijfduizend kilo aan chocolaatjes afgeleverd, nu is dat uitgegroeid tot een productie van vijftigduizend kilo Sint- en kerstchocolade.
Profielfoto van Rob Bartol
Geschreven door
Rob Bartol

Terwijl het buiten nog hoogzomer is, is het binnen bij het Andelse chocoladefabriekje Petit Ami al volop kerst. Voor ons buitstaanders blijft het een tikkeltje vreemd, voor Sjaak Van Tilborg is kerst in de zomer heel gewoon. “Je weet niet beter, je bent erin gegroeid en je gaat aan de gang.” De productie voor de Sinterklaas en de kerst is dit seizoen iets later op gang gekomen door de hitte van de afgelopen weken. “We hebben hier wel een grote airco hangen, maar die kon het ook niet aan.”

Kikkers en muizen in de koeling
Inmiddels lopen in het productiegedeelte de chocoladelettertjes en kerstkransjes in razend tempo van de lopende band. Dochter Miranda trekt halverwege de productiestraat een klep open en legt uit dat dit het koelgedeelte is. “Hier liggen nu de muizen en kikkers te koelen. Dat doen we met lucht van elf graden, die onder en boven de figuren wordt doorgeblazen.”

Druk, druk, druk
Voor het familiebedrijf is het een razend drukke periode. Groothandel en supermarkten blijven bellen en onderwijl moet er ook nog geproduceerd worden. De grootste uitdaging is om jaarlijks nieuwe producten op de (kerst)markt te zetten. Producten van Made in Brabant. 

Petit Ami komt dit jaar met een zelf ontwikkelde, chocolade, kleurige kerstbal. “Het is eigenlijk een halve bal die in je hand past”, zegt Miranda. “Op de bal gebruiken we kleurtjes, van paars tot rood. Die halve ballen leggen we dan op een schaaltje met traditionele chocoladefiguren van rond de kerst. Een heel leuk gezicht en we verwachten er veel van.”

Populair dit jaar zijn ook champagneflessen en huisjes van chocolade.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.