Na de worstenbroodjes en Bossche bollen is 'ie daar: de Châteauneuf du Brabo!

SCHIJNDEL - De Brabantse wijnteelt is upcoming. Volgens cijfers van het CBS is er in heel Nederland een lichte stijging en zit vooral de teelt in Brabant in de lift. Waren er in 2003 nog maar vier druivenboeren, in 2017 zijn dat er al zeventien. Een verviervoudiging.

Traditioneel zijn Limburg en Gelderland de provincies met de grootste wijnteelt. Dat is nog steeds zo, maar dit jaar kroop Brabant wel dichterbij. Gelderland heeft op dit moment 24 wijnboeren, Limburg telt er 22.

Wijnboer Geert Hermans uit Schijndel zit al twintig jaar in de wijn en de druiven. Hij heeft een veld vol wijnranken in de vorm van een labyrint en maakt en bottelt zijn eigen wijn. Die hij dan weer verkoopt in een winkeltje.

Bourgondische inslag
Geert kan precies uitleggen waarom Brabant zo in opkomst is: "Dat heeft te maken met meerdere factoren. Zo zijn de druivenrassen steeds meer afgestemd op het noordelijke klimaat in Nederland.  Ook is de zandgrond heel gunstig voor de teelt. Verder is het belangrijk dat je het leuk vindt om te ondernemen. En dat je een bourgondisch karakter hebt natuurlijk!"

 

 

Meer over dit onderwerp:
SCHIJNDEL WIJN BRABANT CHATEAUNEUF DU BRABO