FK BATE Borisov tegen PSV in play-offs Champions League: alles over de Wit-Russische opponent

15 augustus 2018 om 10:13
nl
PSV kan zich op gaan maken voor een trip naar Wit-Rusland. De ploeg van Mark van Bommel neemt het in een tweeluik op tegen BATE Borisov en strijdt dan om een plek in de Champions League. Een relatief onbekende naam, dus wat voor club is BATE eigenlijk en hoe hebben ze gepresteerd de afgelopen tijd?
Profielfoto van Job Willemse
Geschreven door
Job Willemse

BATE Borisov schakelde dinsdag Qarabag FK uit Azerbaijan uit. In Baku wonnen de Wit-Russen met 0-1, in eigen huis werd het 1-1. BATE Borisov  werd opgericht in 1973 en werd sindsdien veertien keer kampioen van Wit-Rusland. Opvallend is daarbij dat de club de laatste twaalf jaar (!) de landstitel wist binnen te halen. 

Tekst gaat verder onder de tweet.

Wachten op privacy instellingen...

Europees
De dominantie in eigen land is dus ongekend. In Europa presteert ‘FC BATE’  wat minder noemenswaardig. De laatste keer dat de Wit-Russen het miljoenenbal wisten te bereiken, was in het seizoen 2015-2016. Ook toen moest BATE drie kwalificatierondes overleven om zich te plaatsen. Uiteindelijk kwamen ze in een poule terecht met FC Barcelona, AS Roma en Bayer Leverkussen. BATE behaalde vijf punten, waaronder een overwinning op Roma, maar eindigde toch als vierde in de poule. Europese uitschakeling was een feit. 

Tekst gaat verder onder de afbeelding.

In totaal bereikte FK BATE Borisov viermaal de groepsfase van de Champions League. Hoogtepunt in de Champions League was toen BATE derde eindigde in een poule met Bayern München, Valencia CF en Lille OSC in het seizoen 2012-2013. Daardoor mocht de Wit-Russische club na de winterstop deelnemen aan de Europa League. Lang duurde dat avontuur niet, want in het tweeluik met het Turkse Fenerbahçe ging BATE met 0-1 ten onder. 

Interim-trainer
Aleksey Baga is op dit moment de interim-trainer van BATE Borisov. De 37-jarige Baga is de opvolger van Oleg Dulub, die na 150 dagen werd ontslagen als trainer wegens tegenvallende resultaten.  Het ontslag van Dulub liet zien dat je als coach van BATE weinig krediet hebt als er niet wordt gewonnen. In zijn laatste vier wedstrijden als trainer werd er eenmaal gewonnen, eenmaal gelijkgespeeld en tweemaal verloren. De clubleiding van BATE wist genoeg en zette Dulub op straat. Een paar dagen later werd Baga aangesteld en onder hem speelde BATE pas één keer gelijk. De rest van de competitiewedstrijden werden gewonnen.

Tekst gaat verder onder de afbeelding.

Belangrijke speler
Bij PSV zullen ze vooral moeten letten op Mirko Ivanic. De rechtsbuiten scoorde dinsdagavond het enige doelpunt van BATE en is ook in de competitie op dreef. De 24-jarige Serviër is in de Wit-Russische competitie de topscorer van BATE met zes doelpunten in zeventien wedstrijden. De competitie in Wit-Rusland loopt dus al een tijdje. Ook nu staat BATE weer bovenaan met 44 punten uit zeventien wedstrijden.  De meest bekende speler is Aleksandr Hleb. De 37-jarige Wit-Rus speelde in zijn loopbaan voor onder meer Arsenal en FC Barcelona. Hleb zat de afgelopen wedstrijden veelvuldig op de bank, dus het beste lijkt er wel van af bij de Wit-Rus. 

Tekst gaat verder onder de afbeelding.

Mateja Kežman is de enige speler die voor PSV en BATE Borisov in actie kwam. De Serviër scoorde bij PSV aan de lopende band: in 122 wedstrijden maakte de spits 105 doelpunten. Bij de Wit-Russische club was Kežman een stuk minder trefzeker. In zes wedstrijden scoorde hij niet één keer. 

PSV speelt volgende week dinsdag in Wit-Rusland de eerste wedstrijd van het tweeluik tegen BATE Borisov. Die week daarop spelen de Eindhovenaren thuis.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.