Eindhoven had gelijk, leden Kerk van het Vliegend Spaghettimonster mogen niet met vergiet op foto

15 augustus 2018 om 12:56
nl
De gemeente Eindhoven stond in haar recht om een ‘pastafari’ te weigeren een pasfoto met een vergiet op zijn hoofd aan te leveren voor zijn rijbewijs. De Raad van State heeft woensdag bepaald dat het pastafarisme geen godsdienst is. Aanhangers van de Kerk van het Vliegend Spaghettimonster moeten daarom ook hun hoofd onbedekt laten op foto’s voor officiële documenten.
Profielfoto van Maaike Cnossen
Geschreven door
Maaike Cnossen

Mensen mogen hun hoofd bedekken als zij kunnen aantonen dat dit vanwege hun geloof is. Bijvoorbeeld met een keppel of hoofddoek. Volgens de Raad van State is het pastafarisme geen godsdienst omdat het niet voldoet aan de criteria van ‘overtuigingskracht, ernst, samenhang en belang’. Volgens de rechter is er sprake van een te sterk satirisch karakter.

Vliegend spaghettimonster
Aanhangers stellen dat de wereld is geschapen door een onzichtbaar vliegend spaghettimonster. Deze godheid gaf volgens de verhalen tien stenen tabletten aan Mosey, de eerste piraat, die per ongeluk twee tabletten liet sneuvelen. Zo kwam het pastafarisme aan acht aansporingen of 'liever-nietjes'. Deze en andere teksten en gebruiken ziet de Raad van State als satirische woordspelingen en parodieën op het christendom.

Een Eindhovens lid van de kerk vroeg in 2016 een rijbewijs aan, maar de gemeente weigerde die aanvraag. Deels omdat de gemeente stelde dat de leer van de kerk niet als geloofsovertuiging kan worden aangemerkt, maar ook omdat het rijbewijs van de man nog geldig was.

LEES OOK: Kerk van Vliegend Spaghettimonster heeft ook Brabantse leden

De man was het er niet mee eens en maakte bezwaar. Toen ook dat werd afgewezen, stapte hij naar de rechter. De rechtbank in Den Bosch stelde in 2017 de gemeente Eindhoven al in het gelijk. De zaak bij de Raad van State ging over een vrouw uit Nijmegen die hetzelfde wilde als de Eindhovenaar.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.